Celliste Timora Rosler en pianiste Ketevan Sharumashvili te gast bij de kunstkring

RUURLO – op zondagmiddag 3 oktober organiseert KunstKring Ruurlo weer een bijzonder concert in de theaterzaal van het Kulturhus. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Aanvang: 15.00 uur

Reis
Een muzikale reis door de spannende eerste 15 jaar van de 20ste eeuw met celliste Timora Rosler en pianiste Ketevan Sharumashvili. Deze twee begaafde musiciennes spelen vaker samen en zullen nu hoogtepunten uit het cellorepertoire van die roerige periode uit de muziekgeschiedenis laten horen.

Timora Rosler was al eerder te gast bij de KunstKring Ruurlo, namelijk met het Hexagon Ensemble in het programma ‘Dagboek van een cello’. Maartje van Weegen was daarbij de verteller. Timora heeft haar sporen al lang verdiend: ze is winnares van de Concertgebouw Vriendenkrans, waar de jury haar interpretaties roemde als “uitzonderlijk fascinerend”. Ook veroverde ze prijzen in Stuttgart en Israël, op de Internationale Bach Competitie in Leipzig en het Aspen Music Festival in de Verenigde Staten, wat haar concertreizen over de hele wereld opleverde.
Ketevan Sharumashvili, geprezen om haar eerlijke en krachtige spel, vestigde zich in 2017 definitief in ons land. Ze trok vanuit haar geboorteland Georgië via Hamburg naar Amsterdam om daar te studeren bij vermaard pianopedagoog Jan Wijn en is inmiddels zeer actief in het Nederlandse muziekleven. Ook zij heeft een kast vol met prijzen uit bijvoorbeeld Frankrijk, Italië en Duitsland en volgde masterclasses bij grootheden als Paul Badura-Skoda, Tamás Vásáry en Boris Berman.

Programma
Timora en Ketevan brengen cellomuziek uit een hele spannende periode in de muziekgeschiedenis, namelijk de eerste 15 jaar van de 20ste eeuw. Componisten die in hun jeugd nog met hun voeten in de traditie van Brahms en Bruckner stonden, ontgonnen gaandeweg steeds meer nieuwe, avontuurlijke paden. En die paden gingen heel verschillende kanten op. Het programma voert het publiek door een deel van dat veelzijdige landschap.
Zo worden er stukken gespeeld van Serge Rachmaninoff, Fritz Kreisler, Frank Bridge, Nadia Boulanger en Claude Debussy.N Van deze laatste componist stamt het meest gewaagde stuk op dit programma. Het is een van Debussy’s laatste werken en behoort tot de hoogtepunten uit het cellorepertoire. Debussy is op de toppen van zijn kunnen in dit werk en al experimenterend met oosters aandoende toonreeksen en dromerige gekleurde akkoorden, neemt hij ons mee op en wandeling door een geheimzinnig, impressionistisch bos.
Meer informatie is te vinden op de website van de KunstKring Ruurlo

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven