filmreportage: Havezate De Kamp


NEEDE – Googel op internet Huize de Kamp in Neede en de recente historie komt binnen. Nadat de toenmalige gemeente Neede er geregeld vergaderde en gasten ontving, zette Berkelland de havezate in de etalage. Een plan voor een schoonheidscentrum annex conferentieoord sneuvelde tien jaar geleden. In 2014 werd het complex verkocht aan NyStaete Group; in 2017 kwam er groen licht voor de facelift van het geheel. Nu, anno 2021, is het eindelijk zover dat de havezate bijna klaar is voor eigentijds hergebruik. Voor vergaderingen en diners, en met vijf luxe tweepersoons slaapkamers boven en nog eens drie in het koetshuis.

„Als ik iets doe, doe ik het goed”, zegt Eric Nijkamp van NyStaete Group. „Zonder tijdsdruk, waar de kwaliteit onder lijdt. Het lijkt wel een beetje op het restaureren van een oude auto, waarbij je gaandeweg steeds weer wat anders tegenkomt. Je moet een beetje gek zijn om zoiets aan te pakken. Maar het uiteindelijke resultaat telt, en dat is fantastisch.”

Het hele proces ging niet zonder slag of stoot. Er werd zelfs geprotesteerd met spandoeken.

Uniek moment
Nijkamp kent de emotie die de privatisering van de havezate opriep. ‘Huize de Kamp moet openbaar blijven’, en dergelijke. Hij heeft bij buurtbewoners een uitnodiging in de bus gedaan voor zondag. In het kader van het Nationaal Monumentenweekend zet Nijkamp zondag de deuren van Havezathe de Kamp – in de bedrijfsnaam mét een ‘h’ in havezat(h)e – op een kier: van 11.00 tot 16.00 uur zijn geïnteresseerden welkom. „Kun je zien hoe het geworden is. Links en rechts wordt nog aan details gewerkt. In de afwerking. Maar vanaf oktober kan de havezate worden geboekt. Het is zodoende ook best een uniek moment, eigenlijk. Want zodra het geheel in exploitatie is, is het geen restaurant waar je zo even binnen stapt.”

Huize de Kamp stamt in de huidige vorm uit 1636; althans dat jaartal prijkt op de gevelsteen boven de voordeur. Maar de waterput op het voorterrein vermeldt 1609. „De Kamp werd rond 1200 voor het eerst genoemd”, weet Eric Nijkamp. „Maar het huis zoals het er nu staat, is van later. Bij het project om de havezate geschikt te maken voor hergebruik, hebben we bewust de kwaliteit van de afgelopen eeuwen weer bovengehaald. Wat semi-moderne aanpassingen teruggedraaid. De lift eruit gehaald, bijvoorbeeld. Tussen de trappen door kijk je dwars door het huis.”

Metselwerk en eiken balken
Hij wijst op een plek waar het oorspronkelijke metselwerk is blootgelegd: „De dikke muren moeten kunnen ademen, de eeuwenoude eiken balken zijn nadrukkelijk zichtbaar. Daar hebben we moderne elementen aan toegevoegd die mogen contrasteren: neem de ronde zitelementen buiten, waarmee we op enkele plaatsen wat theaterachtige setting hebben gecreëerd. Hier kun je in alle rust neerstrijken voor een persoonlijk gesprek. Of je hier nu bent voor een managementtraining of vanwege een bruiloft; de beléving is hier al gauw intens. Tegelijk is het hier een oase van rust. Je komt hier letterlijk op een eiland. Twee eilanden, eigenlijk, verbonden door een brug.”

Discreet feestje
Op een eiland. Vanaf het moment dat je op de hoek van de Peppelendijk en de Hoonteweg de oprijlaan naar de havezate oprijdt, ben je op privéterrein. „Discretie is hier een grote kwaliteit. Je valt niet op. Organiseer je een trainingsweekend, of wil je iets speciaals ondernemen met vrienden – samen koken, of een tocht maken met oldtimers – dan huur je hier het eiland. Wil je een private dinner met kerst, waarbij je na je diner wilt blijven overnachten? Welkom! We kunnen een randprogramma rondom jouw programma bieden. Voor bruidsparen ligt hier een roeibootje afgemeerd, als huwelijksbootje zogezegd. Er is een strandje, een speelplaatsje voor kinderen. Strijk neer in de appelboomgaard, wandel rond.”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven