Gemeente Berkelland wil overlast van ratten voorkomen en bestrijden


BERKELLAND –  Het is voor de gemeente belangrijk om een melding te ontvangen wanneer ratten worden gesignaleerd. Alle meldingen die de gemeente ontvangt worden geanalyseerd en zo nodig doorgestuurd naar het bestrijdingsbedrijf waarmee de gemeente samenwerkt. Zij onderzoeken de melding ter plaatse en komen in actie wanneer dit nodig is.

Wie is verantwoordelijk voor de bestrijding van ratten?
– De gemeente: bij aanwezigheid van ratten in openbaar gebied
– De woningeigenaar: bij aanwezigheid van ratten in eigen woning of tuin
– De verhuurder: bij aanwezigheid van ratten in een huurwoning of bijbehorende tuin

Wat kunt u zelf doen om rattenoverlast te voorkomen?
– Ratten zijn altijd op zoek naar schuil- en nestelgelegenheden. Ratten kunnen via spouwmuur en kruipruimte een woning of schuurtje binnenkomen. Een kier van 1 centimeter is voldoende voor ratten om binnen te dringen. Maak daarom uw huis ongeschikt voor ratten en dicht de openingen in buitenmuren.
– Zorg ervoor dat de riolering in goede staat verkeert en dat de regenpijp goed aansluit op het riool.
– Laat geen etensresten achter in en rond uw woning of in de openbare ruimte.
– Zorg ervoor dat woning, schuur en omgeving opgeruimd zijn. Materialen die lang blijven liggen bieden een aantrekkelijke nestelgelegenheid voor ratten.
– Zorg voor een goed beheer van een composthoop.
– Voer geen dieren in de openbare ruimte.Vogels en eenden hebben ons brood niet nodig om te overleven. Het brood trekt ratten aan. Houdt u kippen of voert u vogels in uw tuin, verstrek voedsel in zo’n kleine hoeveelheid dat ze dit in één keer op kunnen eten. Haal voedsel ’s nachts binnen.

Rattenhol ontdekt?
Voordat u dit meldt kunt u nagaan of dit hol nog wordt gebruikt. Dit kunt u controleren door het hol dicht te trappen of er enkele takjes op te leggen. Is het hol na enkele dagen weer geopend, dan is het in gebruik. Maak er in dat geval melding van. Rattenholen worden vaak verward met die van veldmuizen of van mollen. Holen van ratten hebben een doorsnede van tenminste 5 cm. Holen van muizen en mollen zijn doorgaans kleiner.

Heeft u een rat gezien in de openbare ruimte? Dan kunt u dit melden via http://www.gemeenteberkelland.nl/melding (melding of klacht over de openbare ruimte). U mag de melding ook telefonisch doorgeven op 0545-250 250. 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven