Opknapbeurt voor molenplateau in boswachterij Ruurlo


RUURLO – Midden in boswachterij Ruurlo van Staatsbosbeheer ligt een molenplateau. Een verhoging in het landschap waar tot 1830 een molen heeft gestaan. De molen is er niet meer, maar het plateau nog wel. Het molenplateau is een geliefd uitkijkpunt over naastgelegen heideterrein. Een stukje zichtbare cultuurhistorie dat een beetje extra aandacht verdient. Daarom krijgt het molenplateau op dit moment een grote opknapbeurt. De uitgesleten paden zijn aangevuld en er zijn er nieuwe hekken, twee trappen en een picknicktafel geplaatst voor de recreant. Met deze nieuwe voorzieningen herkent u het plateau bijna niet meer terug.

Het molenplateau
Tot 1830 stond op deze plek een molen. Deze molen stond er om het graan te malen. Ten tijde van de molen was het gebied veel opener, waardoor het de molen wind kon vangen. Je kon kilometers ver kijken, naar omliggende heidevelden en boerderijen. Als je nu op het molenplateau staat, zie je naastgelegen heide en de daaromheen liggende bossen. Het molenplateau verraad dat hier ooit een molen heeft gestaan. Staatsbosbeheer wil graag dat dit stukje zichtbare cultuurhistorie in het landschap zichtbaar blijft.

Opknapbeurt
Het molenplateau was toe aan een grote opknapbeurt. Door bezoekers was het molenplateau veel belopen en waren er paden uitgesleten. De uitgesleten delen zijn opgevuld met grond en er zijn twee trappen gerealiseerd. De trappen zijn er om erosie in de toekomst te voorkomen en het molenplateau wel goed toegankelijk te houden. Bovenop staat een nieuwe picknicktafel waar weer genoten kan worden. De bomen die op het plateau groeien zijn ook goed bekeken. Een aantal zwakke bomen zijn gezaagd om de gezondere bomen de ruimte te geven. Van twee reeds dode bomen zijn wel de stammen blijven staan, daar zitten al spechtengaten in. Zo kunnen ook de spechten blijven genieten van hun thuis op het molenplateau.

Kom ook naar de vernieuwde molenplateau!
De komende periode is het molenplateau nog niet helemaal opengesteld voor het publiek. De grond moet nog even tot rust komen. Bovenop staan kan nog niet, er langs wandelen natuurlijk wel! Staatsbosbeheer nodigt u uit voor een mooie wandeling langs het molenplateau, een van de wandelroutes is er zelfs naar vernoemd. Loop de wandelroute Molenplateau Boswachterij Ruurlo van 2,5 kilometer of Lievestrowandeling van 5 kilometer. Voor de wandelroutes en meer informatie ga naar https://www.staatsbosbeheer.nl/

Heeft u vragen? Mail dan naar [email protected]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven