Staatsbosbeheer plant samen met vrijwilligers duizenden bomen in Ruurlo


RUURLO – Dit najaar plant Staatsbosbeheer in boswachterij Ruurlo duizenden jonge bomen aan. 10.000 in totaal straks. Vrijwilligers schieten Staatsbosbeheer te hulp. Vele handen maken licht werk. De bomen worden aangeplant op de open plekken in het bos. Door verschillende soorten te planten ontstaat er een bos met diversiteit. De jonge bomen worden voorzien van een koker, zo worden ze de eerste jaren extra beschermd. Die jonge sappige boompjes zijn geliefd bij de reeën.

Open plekken
Open plekken in de bossen zorgen ervoor dat naast oude bomen ook jonge bomen de ruimte krijgen. Zaden kunnen op een open plek ontkiemen. Soms worden open plekken door Staatsbosbeheer bewust gezaagd, soms is het noodgedwongen ontstaan bij het ruimen van zieke bomen. In Ruurlo zijn bijvoorbeeld veel fijnsparren dood gegaan door de letterzetter, een kevertje die gangen graaft onder de schors.

Aanplanten voor een divers bos
Op veel plekken groeien die open plekken vanzelf weer dicht tot bos. Soms kan de natuur wel een beetje hulp gebruiken, dan worden er bomen aangeplant door Staatsbosbeheer. Bijvoorbeeld op plekken waar jonge bomen worden overgroeid door bramen of op plekken waar maar weinig variatie aan soorten opkomt. Staatsbosbeheer plant dan bewust verschillende soorten aan. Zodat het bos zich ontwikkelt tot een bos met verschillende boomsoorten. Een gemengd bos is minder kwetsbaar voor ziekten en plagen, aantrekkelijk voor (bos)dieren, mooi om te zien en kan in de toekomst ook een bijdrage leveren aan duurzaam hout. Een deel van de jonge bomen wordt nu al geplant. Later de winter volgen er nog meer. Staatsbosbeheer heeft hierbij goede hulp van de vrijwilligers, die de handen uit de mouwen steken en meehelpen met het plantwerk. Vele handen maken licht werk!

Lekkernij voor reeën
De jonge boompjes krijgen na het planten extra bescherming. Ze krijgen een koker zodat ze niet gelijk worden opgegeten. De jonge boompjes en twijgjes zijn namelijk een lekkernij voor de reeën. Als de bomen groot genoeg zijn gaan de kokers weer weg. Dan is het ook geen probleem meer als een ree mee snoept van de bladeren. Dan is de boom groot genoeg!

DCIM100MEDIADJI_0045.JPG

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven