Stichting OPONOA doet mee aan Week van de Techniek


BERKELLAND – Stichting OPONOA heeft afgelopen week meegedaan aan de Week van de Techniek. Omdat OPONOA in hun Strategisch Beleidsplan heeft gesteld dat kinderen op jonge leeftijd moeten kennismaken met beroepen van de toekomst en talentontwikkeling, is deze week georganiseerd door 8RHK Ambassadeurs. Tijdens de Week van de Techniek maken leerlingen van meerdere basisscholen kennis met verschillende technieken en technologieën. Hiermee hoopt men te bereiken dat leerlingen hun talenten ontdekken en het techniekonderwijs meer onder de aandacht komt.

Gevarieerd programma
Voor de basisscholen in de gemeente Berkelland was een gevarieerd programma samengesteld. Groep 8 heeft door middel van een mobiele smederij van Mondra kennis gemaakt met het beroep van smid. De leerlingen in de groepen 6 en 7 hebben kennis gemaakt met Mad Science. Op een prikkelende manier werden zij door een groep gekke professoren meegenomen in de wereld van wetenschap en techniek. Voor de groepen 4 en 5 werd een Robotrace georganiseerd door STEAM Academy, waarbij de leerlingen een robot over een parcours moesten programmeren. Degene die het snelst de robot weet te programmeren won een leuke prijs. Groep 3 ging kennis maken met de alleskunner Photon. De zeer toegankelijke robot, via een app aan te sturen, is met zijn ruimteschip gecrasht en is daardoor alles wat hij ooit geleerd heeft weer vergeten. Door samen door een reeks oefeningen te lopen, kunnen kinderen Photon helpen zijn vaardigheden weer terug te krijgen.

Beeldenbrekers
Voor de groepen 1 en 2 stond een workshop Beeldenbrekers van VHTO op het programma. Kinderen leren al op heel jonge leeftijd dat er een verschil is tussen wat bij jongens en meisjes past, ook als het over beroepen gaat. Zo worden technische beroepen al vroeg gezien als ‘mannenberoepen’. Deze stereotiepe ideeën belemmeren kinderen bij het ontdekken van hun talenten en toekomstmogelijkheden. Met Beeldenbrekers doorbreken we genderstereotypen over (bèta)technische en IT-beroepen. De scholen van stichting OPONOA en de leerlingen waren razend enthousiast over de workshops. Al met al een zeer geslaagde Week van de Techniek!

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven