Ontdek de oeroude techniek van Wolvilten


RUURLO – Vanaf 14 maart verzorgt docente Wil de Waard bij KunstKring Ruurlo een korte cursus Wolvilten. De cursus wordt gegeven in de atelierruimte in het Kulturhus aan de Nieuwe Weg.

Prehistorische techniek in een modern jasje
Deze veelzijdige, oorspronkelijke manier om met textiel te werken dateert al uit de prehistorische bronstijd en dat was zo’n 3.500 jaar geleden. Wolvilten is dus een eeuwenoude techniek, maar kent veel moderne toepassingen. Van sieraden tot tassen, hoedjes, sjaals en zelfs jasjes of jassen: het kan allemaal met vilt. Vilt is een niet-geweven textielsoort die ontstaat door het samenpersen van gewassen en gekaarde wol. ‘Kaarden’ is het ontwarren van de vezels door een wolkam of handkaarder: een plankje met stalen en een beetje omgebogen punten.

Cursus
Wil de Waard is inmiddels een bekend gezicht bij KunstKring Ruurlo. Al heel veel cursisten hebben onder haar leiding ervaring opgedaan met deze bijzondere manier van textiel lessen kan de eigen fantasie de vrije loop gelaten worden. Ook is er de mogelijkheid om met meerdere cursisten samen aan een object te werken. Voor wie wel eens wil kennismaken met wolvilten is dit een mooie gelegenheid om dat in drie bijeenkomsten (14 en 21 maart en 4 april 2022) te doen. Wie al meer bedreven is kan op eigen niveau aan de slag. Er zijn nog plekken vrij. Kijk voor meer informatie én aanmelden op de website.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven