Bakker Stroet maakt beeld dichter Willem Sluiter van chocolade


NEEDE – Neede kreeg dinsdag niet alleen een borstbeeld in brons van de dichter Willem Sluiter, maar ook twee van chocolade, één puur en één van melkchocolade. Bakker Marcel Stroet en zijn dochter Chantal vervaardigden ze. Wie de mooiste zin over de Achterhoek schrijft, kan er één winnen. Voor kinderen houdt Stroet bij dit Sluiterfeest een kleurwedstrijd.
Hans Keuper, van de Band Boh Foi Toch, onthult op dinsdag 22 maart naast de Grote Kerk in Neede het door beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde borstbeeld van Willem Sluiter. Deze dichter werd op de eerste lentedag van 1627 in een huis (nu Nieuwstraat 15) tegenover deze kerk geboren.

Mal van beeldhouwer
Toen het comité voor realisering van het borstbeeld Marcel Stroet vroeg iets aantrekkelijks te bakken voor de genodigden bij het onthullingsfeest rond het kunstwerk kwamen bij hem allerlei ideeën op voor een bijzondere bijdrage. Hij trad in overleg met de initiatiefnemers en kunstenaar Ter Braak en vroeg om de mal van het kunstwerk, die al een plek had gekregen in de winkel van de Needse VVV. Zo kregen zijn kunstwerken in chocolade dezelfde vorm als het door Anton ter Braak geboetseerde borstbeeld. Dinsdag exposeerde hij ze in de Grote Kerk en aansluitend in de etalages van bakkerswinkels in Neede en Beltrum, waar ze een Sluiterweek inluiden.

Prijsvraag mooiste zin over Achterhoek
Sluiters werk, waarin de geest van de Moderne Devotie doorklinkt, was enkele eeuwen zeer populair. Zijn vader en grootvader hadden in Neede een bierbrouwerij en graanhandel. In zijn periode als dominee in het naburige Eibergen, van 1653 tot 1673, ontwikkelde Willem Sluiter zich als dichter. Hij hief een lofzang aan op het eenvoudige plattelandsleven. Zijn bekendste dichtregels luiden: “Waer iemant duisent vreugden soek,/ Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek.”

De prijsvraag, met als prijzen de kunstwerken in chocolade, is geïnspireerd op Sluiters beroemde woorden. Iedereen mag er aan deelnemen. Dit kan door voor zondag 3 april een e-mailbericht te sturen aan [email protected], met naam, adres en telefoonnummer, en één mooie zin over de Achterhoek. Een deskundige jury beoordeelt alle inzendingen en bepaalt welke twee deelnemers een Sluiterborstbeeld van chocolade verdienen.

Kleurwedstrijd Sluiterprent
In de bakkerswinkels van Stroet in Neede (Borculoseweg 18) en Beltrum (Dorpsstraat 1) kunnen tijdens de Sluiterweek ook prenten worden afgehaald die door basisschoolleerlingen mogen worden ingekleurd. Hierop is een bekende ets van Jan Luyken afgebeeld, die veel Sluiterbundels siert. Kinderen die er mee aan de kleurwedstrijd deel willen nemen, moeten deze uiterlijk zaterdag 2 april inleveren in één van beide winkels van Stroet. Ook aan deze wedstrijd worden leuke prijzen verbonden.

Foto: Bakker Marcel Stroet en dochter Chantal met de borstbeelden van Willem Sluiter in chocolade.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven