BORCULO – Precies twee jaar geleden verzorgde kunstcriticus Jaap Nijstad een lezingencyclus in de synagoge van Borculo. Het was de laatste activiteit van de Stichting Synagoge Borculo voor corona verdere uitvoering van initiatieven onmogelijk maakte. De positieve kant van de coronamedaille laat zien dat er daardoor veel ruimte is geweest om andere initiatieven ter hand te nemen en te voltooien. Wat betreft de synagoge is dat niet in de laatste plaats de herinrichting van de vrouwengalerij geweest, maar maakte ook ruimte om vol in te zetten op de programmering van activiteiten in 2022. Dat heeft geresulteerd in een omvangrijke, gevarieerde culturele en educatieve agenda, verspreid over het jaar. Twee activiteiten uit dit programma staan in maart op de kalender.
Uitgerekend Jaap Nijstad pakt, op uitnodiging van de synagoge, de draad weer op die hij twee jaar geleden liet liggen. Deze liefhebber en kenner van kunst behoeft weinig introductie. Hij is al jaren een bekend gezicht in de synagoge en als kunsthistoricus een zeer gewaardeerd spreker over veel uiteenlopende onderwerpen. Deze cyclus ‘Thuis’ in de kunst gaat letterlijk over kunstwerken die het privédomein tot onderwerp hebben in tijden van corona, wanneer we ons privédomein, thuis, zo koesteren. Als er één ding duidelijk is geworden in deze tijden van corona is dat wel het belang van een veilig ‘thuis’. De gevaren van de buitenwereld houden we zo goed als mogelijk buiten de deur en we koesteren het eigen ‘nest’. Kijken naar kunstwerken die juist het privédomein tot onderwerp hebben levert bijzondere verhalen op. In een serie van vier lezingen worden steeds verschillende aspecten uitgelicht. Ze lopen uiteen van ‘Een kijkje in de keuken’ tot ‘Slaapkamergeheimen’. Ook ‘Ramen en deuren’ blijkt een verrassend onderwerp te zijn, net als ‘Spiegelbeeld’. De lezingen vinden plaats op woensdag 16, 23, 30 maart en 6 april, aanvang 19.30 uur.
Beethoven
Al jaren is hij het gezicht achter de muziekcursussen, Cees van Zutphen. De man voor wie geen ‘witte’ vlekken lijken te bestaan als het gaat om kennis van de klassieke muziek in de ruimste zin. Hij heeft in de loop der jaren heel veel mensen mee laten delen in zijn enthousiasme voor klassieke muziek. Deze cursus staat nog in het licht van het Beethovenjaar 2020, diens 250ste geboortejaar. Een flamboyanter afscheid had Cees niet van ons kunnen nemen. Het is namelijk zijn allerlaatste cursus… Er moest een keer een eind aan komen. Na veertig jaar heeft Cees van Zutphen (87) het besluit genomen dat de muziekcursus in de synagoge van Borculo zijn laatste zal zijn. Fabuleus is zijn parate kennis. En wel van het hele spectrum dat klassieke muziek heet. Vier decennia lang heeft hij op de hem zo kenmerkende wijze velen geleerd te genieten van klassieke muziek en daarin door te groeien. Dat kan nog vier keer als hij het volle licht laat schijnen op die muzikale gigant, die Duitse componist, musicus, virtuoos en dirigent, Ludwig van Beethoven. Dat doet hij op maandag 14, 21 en 28 maart, 4, 11 en 25 april, aanvang 14.00 uur.
Voor inschrijven en meer informatie over deze en alle andere activiteiten, zie http://www.synagogeborculo.nl.