Afscheidscadeau Arend Heideman: Dichtregels op bord bij eeuwenoude put voor Winkels in Gelselaar

GELSELAAR- Bij de eeuwenoude waterput van Bentheimer zandsteen voor boerderij Winkels in Gelselaar prijkt sinds dinsdagmiddag een fraai, doorzichtig bord met daarop het toepasselijk gedicht van Hendrik-Jan de Wit uit Almere. Zijn haiku werd genomineerd in 2020 bij de populaire poëziewedstrijden in Gelselaar, met dat jaar als thema ‘bron’ en is geïnspireerd op dit erfgoed.

Arend Heideman neemt afscheid
“Ter gelegenheid van mijn afscheid als voorzitter van de culturele Stichting Bie Winkels in Gelselaar, daarvoor was ik ook nog jaren bestuurslid van de Stichting Winkels (voor de exploitatie), mocht ik het onthullen. Zo mondde voor mij – en iedereen die interesse heeft voor poëzie en cultuurhistorie – het feest rond de (terecht) koninklijk onderscheiden Gerda Oltvoort-Mengers, die ook jaren actief was voor de Stichting Winkels, uit in een zeer aangename verrassing”. Zo laat Arend weten.

Het thema ‘bron’ werd ontleend aan dit eeuwenoude cultureel erfgoed. Nergens anders dan in dit Achterhoekse dorp staan nog Bentheimer waterputten met een jaartal erop uit de 16e eeuw, waarvan één met het jaartal 1579 bij boerderij Winkels. De Bentheimer waterput voor boerderij Stokkink, waar ik zelf mag wonen, is nog vier jaar ouder. Met het jaartal 1575 erop is het oudste bouwwerk van het dorp en binnen het beschermd dorpsgezicht van Gelselaar.

Het in haast vervaardigde bord met de dichtregels van De Wit (stenen rand hard zand/ onuitputtelijke bron/ het verleden leeft) staat op een tijdelijke voet van hout. Het is de bedoeling deze binnen afzienbare tijd te vervangen door een stevigere constructie van cortenstaal.

 

Poëzie heeft in het Achterhoekse dorp Gelselaar een hoge vlucht genomen. Het grensoverschrijdende poëziefestival hier werd in korte tijd populair. Het groeide zo snel, dat de organisatie hierop al is aangepast. Passend onderdak is gevonden bij de Stichting Portfolio. Ook een uniek vertaalproject in boekvorm van Radbouds gedicht over de zwaluw is hier ondergebracht. Voor meer informatie zie https://stichtingportfolio.nl/

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven