Onvoldoende vertrouwen dat OBL de stabiliteit kan geven voor een stabiele coalitie


BERKELLAND – OBL was de grote winnaar van de verkiezingen, echter zal de partij van fractievoorzitter Bennie Morsink niet aan de coalitie onderhandelingen gaan deelnemen. Informateur Ellen Nauta vindt dat er onvoldoende vertrouwen is dat OBL de stabiliteit kan geven voor een stabiele coalitie. Morsink vindt dat andere partijen OBL hebben zwart gemaakt bij de informateur.

Morsink weigert fractievoorzitterschap af te staan
Alle ophef ontstond ruim een week na de verkiezingen. Een aantal fractieleden van OBL twijfelde er aan of Bennie Morsink wel fractievoorzitter zou moeten blijven. Morsink was daar woedend over, juist omdat hij diegene was die een bondgenootschap sloot met de BoerBurgerBeweging. Het was Morsink zelf die zijn frustraties naar buiten bracht. Nauta werd de ene keer bezocht door fractieleden Eddie van de Steeg en Evelien Daalwijk en de andere keer door fractievoorzitter Morsink. “Het is net of je met twee fracties praat”. Zegt de informateur dinsdagavond. 

Breuk leek aanstaande
Omdat Morsink kosten was het kost fractievoorzitter wilde blijven leek een serieuze breuk op handen. Morsink voelde de hele situatie als een coupe op zijn partij. Die breuk kwam er echter nooit. Daar waar Morsink donderdagmiddag in het overleg met alle fractievoorzitter en de informateur, waarbij Nauta haar eind rapport besprek, aangaf dat OBL op dit moment niet klaar is voor deelname aan het college, was hij dinsdagavond helemaal gedraaid. “Vrijdagavond hebben we elkaar de waarheid gezegd en zijn de rijen weer gesloten”.

Geen vertrouwen meer
Dinsdagavond spraken Morsink en Van de Steeg elkaar tegen in de gemeenteraadsvergadering. Han Boer van D66 sprak het meeste duidelijk. “Van begin af aan wilde ik een coalitie van D66, CDA, OBL en PVDA. Vier partijen, omdat ik direct wilde voorsorteren op een mogelijke instabiel OBL”. Wat Boer betreft had men direct na het duidingsdebat al aan de formatie tafel gekund. Daar werd niet voor gekozen. Tijdens het informatieproces liepen de emoties binnen de OBL fractie hoog op en liep de beoogde coalitie van Boer ‘schipbreuk’ zoals hij dit zei dinsdagavond.

Morsink onder druk
Morsink beweerde duidelijk iets anders gisteravond dan dat hij donderdag had gezegd tijdens het overleg. Ondanks dat Morsink dit deels ontkende, waren de overige fractievoorzitter daar volstrek helder in. “Morsink zei donderdag zelfs nog dat er wellicht vandaag (dinsdag) helemaal geen OBL/BBB meer zou zijn, maar dat het weleens OBL en BBB kon worden. Een breuk dus”. Zei Betsy Wormgoor (PVDA). Marcellino Kropman (VVD) verbaasde zich over de twee lezingen van OBL. Boer (D66) zat met de situatie in de maag, mede doordat het nu wellicht lijkt dat de kiezer niet wordt gehoord. Daarom wilde hij van alle fractievoorzitters weten of zij, net als hem, echt van mening zijn dat Morsink totaal gedraaid is en nu een heel andere lezing heeft dan donderdag. Alle fractievoorzitter beaamden dat.

CDA-D66-VVD-PVDA
Oud griffier van de Gemeente Berkelland, Andries Bannink, werd aangesteld als formateur. Een coalitie zonder de verkiezingswinnaar OBL wordt nu grondig onderzocht. Jan Zappeij (Berkellandse Burgerpartij) had veel liever een formatie gezien van CDA-D66-OBL-PVDA. “Echter zag ik ook de onrust bij OBL, het is een hard gelach, maar we kunnen niet anders dan meegaan in het advies van de informateur”.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven