GEESTEREN – Het was donderdag een bijzondere dag voor de 81-jarige Simon de Winter. Na 77 jaar keerde hij terug naar het Achterhoekse Geesteren. Daar werd de toen 2-jarige Simon als joodse vondeling achtergelaten bij de boerderij van de familie Hiddink. Hij kreeg de onderduiknaam Tonny van ’t Wes. Simon overleefde de oorlog maar keerde al die tijd nooit meer terug in Geesteren.
Het is 17 november 1942. Landbouwer Gerrit Hiddink vindt bij zijn boerderij ’t Wes in het buurtschap Respelhoek in Geesteren een jongetje van amper twee jaar oud. Het ligt in een wagentje aan de weg. De familie Hiddink besluit het jongetje op te nemen in hun gezin. Het jongetje krijgt de naam Tonny van ’t Wes, vernoemd naar de naam van de boerderij in het buurtschap.Gerrit Hiddink was actief in het verzet. In de nachten landden regelmatig Engelse vliegtuigen in het weiland, vermoedelijk om wapens te droppen. Daarnaast had de familie Hiddink in de oorlogsjaren zeker dertig onderduikers in huis. Joden, Russische en Engelse soldaten die zogenaamd als knechten werkten op de boerderij. Op 8 juni 1944 komen de Duitsers met een overvalwagen het erf van de familie oprijden. Gerrit loopt richting de Duitse soldaten en weet een huiszoeking op ’t Wes te voorkomen. Hij wordt gearresteerd en moet mee voor verhoor.
Zijn vrouw Mina zet het werk op de boerderij voort. Pas na de oorlog horen ze dat Gerrit is overgebracht na Kamp Vught, waar hij drie maanden gevangen zit. Het kamp werd in september 1944 door de Duitsers ontruimd. De mannen werden naar concentratiekamp Sachsenhausen gebracht, op ongeveer 35 kilometer van Berlijn. Vijf weken later wordt Gerrit Hiddink gedeporteerd naar concentratiekamp Neuengamme, 18 kilometer van Hamburg, waar hij in februari 1945 overlijdt. Tot aan de bevrijding in 1945 blijft Tonny bij de familie Hiddink in Geesteren. Op een dag komt er een man aan fietsen die zegt dat hij het jongetje komt ophalen. De 5-jarige Tonny wordt achterop de fiets van de man gezet. Hij wil eigenlijk niet mee en steekt zijn klompjes tijdens het weg fietsen in de spaken. De familie Hiddink hoort nooit meer iets van ‘Tonny’ of zijn familie.
Reactie na oproep
Jolanda Luimes uit Geesteren maakte in het kader van ’75 jaar vrijheid’ een boekje met oorlogsverhalen en ging op zoek naar Tonny van ’t Wes. Na een oproep in het Nieuw Israëlitisch Weekblad kwam er reactie. Tonny van ’t Wes bleek Simon de Winter te heten en hij woonde destijds in Enschede. Vandaag kwam De Winter naar Geesteren om de kleinzoon van Gerrit Hiddink, die ook Gerrit heet, te ontmoeten. Daarbij was ook de moeder van Gerrit, schoondochter van oorlogsslachtoffer Gerrit Hiddink. Na 77 jaar zagen ze elkaar weer voor de eerste keer.
Door: REGIO8