Hans Doppen en Helemaal Groen


BORCULO – Hans Doppen (64) woont vrijwel zijn hele leven in Borculo. Toen zijn vrouw besloot zwerfvuil te gaan rapen bestelde ze voor hen beiden een opruimpakket dat direct door de gemeente thuis werd bezorgd; een grijper, een hesje , en handschoenen. In het begin van de coronatijd liep Hans een gescheurd netvlies op waaraan hij drie keer met tussenpozen geopereerd moest worden. Voor zijn herstel mocht hij alleen wandelen en fietsen. Een van die wandelingen leidde hem naar het museum Lebbenbrugge waar de vrijwilligers zich verbaasden over het zwerfvuil dat bij de doorwaadbare plaats in de Slinge op en rond de picknicktafel lag. Hans spoedde zich naar die plek en bedacht zich geen moment, hij haalde de opruimspullen tevoorschijn en raapte direct alle flessen, chipsverpakkingen en peuken op. Bijna niemand weet dat peuken véél schadelijk plastic bevatten. Dit opruimen stemde hem tevreden en vrolijk en was meteen een passende oefening voor zijn ogen om opnieuw (goed) te leren kijken. Grijper en vuilniszak geven hem sindsdien een doel om door het dorp en het buitengebied te lopen, tijdens zijn revalidatie bezorgde dit hem een broodnodig dagelijks ritme.

App ‘HelemaalGroen’
Hans gebruikt de app HelemaalGroen om zijn routes te registreren.
Beweging, bewustwording en ontspanning vormen sindsdien zijn drijfveren om zwerfvuil te blijven rapen. Daarnaast vindt hij het fantastisch om op deze manier contact te krijgt met allerlei mensen, bekenden en onbekenden. Hij krijgt veel complimenten en geniet van bijzondere ontmoetingen. Al opruimend levert hij een bijdrage aan het milieu en wordt Borculo schoner. Tip van Hans voor nieuwe deelnemers: ‘Vind je het af en toe te stil luister dan naar de podcast Parelradio’.

Hoe het werkt
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken op een kaart. Activeer de app (app.helemaalgroen.nl) wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige -9500- deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is handig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land. In 2022 is nu al 110.000 kilometer geregistreerd ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim drie jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Geesteren) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel.

Berkelland
Gemeente Berkelland telt nu 465 vrijwilligers bij ANBI Stichting HelemaalGroen, dat is meer dan 1% van alle inwoners en dat kunnen er nóg meer worden. De gemeente is Partner van HelemaalGroen en dit jaar is er al bijna 11.000 kilometer geregistreerd opgeschoond waarmee Berkelland bovenaan staat als meest opgeruimde gemeente in het land. Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen! Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.

Verslagever van Helemaal Groen Jaime Lebbink ging met pen en papier en fotocamera op bezoek bij actieve vrijwilliger Hans Doppen

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven