BERKELLAND – In de maanden april/mei organiseerde de Bibliotheek Oost-Achterhoek, met vestigingen in o.a Ruurlo, Eibergen, Borculo en Neede, in samenwerking met Barbara Pavinati (Rabarbara), een schrijfchallenge rondom het thema ‘Vrijheid geef je door’. Woensdagavond 15 juni werd de winnaar bekend: Wim Rutgers uit Vragender.
Schrijfchallenge ‘Vrijheid geef je door’
De opdracht aan de schrijfliefhebbers was om een verhaal te schrijven over vrijheid in de breedste zin van het woord, bijvoorbeeld over het ventileren van je mening op Facebook, maar ook over mensenrechten of oorlogen. De keuze van de vorm (gedicht, verhaal, column) was geheel vrij. De ingestuurde pennenvruchten waren zeer divers en zorgden bij de jury dan ook voor de nodige hoofdbrekers. “Aan elk verhaal of gedicht was veel aandacht besteed”, aldus Resy Oonk, PR/Communicatie van de Bibliotheek Oost-Achterhoek. “Ik was verrast door het niveau van de inzendingen. De vorm en de gekozen invalshoek zorgden echter bij de jury voor een ‘appels en peren-gevoel’. Het was moeilijk om ze met elkaar te vergelijken. De jury heeft dan ook een persoonlijk favorietenlijstje ingeleverd, waar punten aan werden gekoppeld. Op die manier konden we een winnaar kiezen, maar de jury wil benadrukken dat alle inzendingen hen aangenaam verrast hebben”, aldus Resy.
Winnaar
Op woensdagavond 15 juni werd in de Bibliotheek, onder het genot van koffie en iets lekkers, de winnaar bekend gemaakt. Meerdere deelnemers waren hierbij aanwezig. Na elkaars verhalen gehoord te hebben, mocht Barbara Pavinati de winnaar bekendmaken. Wim Rutgers, oud-onderwijzer uit Vragender, wist met zijn zienswijze op het thema ‘Vrijheid geef je door’ de meeste punten te behalen. Wim won daarmee een lidmaatschap van de Bibliotheek Oost-Achterhoek. Hieronder zijn winnende bijdrage.
Vrijheid geef je door
Als je iets door mag geven heb je te maken met drie situaties. Je hebt iets gekregen, je hebt er iets mee gedaan en je geeft het door. We hebben de vrijheid gekregen na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, een vrijheid die miljoenen mensen met hun leven hebben betaald. Onmenselijk veel slachtoffers in een periode van angst, vervolging en onderdrukking. We willen de verhalen van ‘dichtbij en veraf’ blijven vertellen. Met het doel: opdat wij niet vergeten, opdat wij niet herhalen. Onze tijd van vrede en vrijheid is duur betaald, uit eerbied en respect willen we blijvend (op z’n minst) ‘jaarlijks’ stilstaan bij de herinnering aan de slachtoffers.