Berkelland heeft veel jonge rokers


BERKELLAND – Nergens in Gelderland roken zo veel jongeren als in Heerde: bijna 1 op de 6 jonge inwoners steekt hier minstens wekelijks een sigaret op. Ook in Neder-Betuwe en in Berkelland kampen veel 12- tot en met 16-jarigen met een nicotineverslaving, zo blijkt uit uitgebreid onderzoek van Independer.nl op basis van data van GGD’en en RIVM. Volgende week begint Stoptober, de maand die juist in het teken staat van het stoppen met roken.

In Heerde rookt 15,3 procent van de jongeren, wat neerkomt op bijna 1 op de 6 jonge inwoners. Deze 12- tot en met 16-jarigen steken wekelijks of zelfs dagelijks een sigaret op. Nergens in Gelderland is dit percentage zo hoog. De top-5 van gemeenten binnen de provincie met het hoogste aandeel jonge rokers is: Heerde: 15,3 van de jongeren rookt regelmatig; Neder-Betuwe: 13,5 procent; Berkelland: 11,8% van de jongeren rookt regelmatig; Putten: 11,7 procent en in Zaltbommel rookt 11,2 procent van de jongeren regelmatig.

In grotere gemeenten als Apeldoorn (9,3%), Nijmegen (7,8%) en Arnhem (5,4%) zijn deze percentages lager.

Meisjes
Tijdens de coronacrisis is het aantal dagelijks rokende 12- tot en met 16-jarigen met bijna een 40 procent toegenomen in Nederland. Dit is opvallend, want in de voorgaande jaren was juist een daling te zien. Onder meisjes is deze toename het sterkst, zo blijkt uit de landelijke cijfers. Het aandeel dagelijks rokende meisjes is tijdens de coronacrisis toegenomen met 56,3 procent, onder de jongens gaat het om een stijging van 25 procent.

Het dient te worden vermeld dat de top-5 arbitrair is, want niet alle gemeenten zijn in de vergelijking meegenomen. Deze analyse is gemaakt op basis van cijfers van het RIVM en de GGD. Het GGD-onderzoek gaat niet bij alle regio’s op gemeenteniveau, omdat er voldoende deelnemers moeten zijn geweest voor een representatieve steekproef. In 32 Gelderse gemeenten was dit wel het geval. 19 gemeenten zijn hierdoor niet meegenomen in de vergelijking.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven