LAREN/MARKELO – Daan Niels uit Laren was de afgelopen jaren werkzaam als Manager Engineering bij Lalesse Logistic Solutions, daar is sinds begin dit jaar een einde aangekomen. Daan is samen met Theo Broekhuis (55) en zijn zoon Stef Broekhuis (20) gestart met NB-Ecotech B.V. Het avontuur is eigenlijk twee jaar geleden begonnen toen Theo aan Daan vertelde dat hij zag dat de klassieke beregeningsinstallaties steeds schaarser werden in Nederland. “Theo vertelde mij dat hij die installaties ook wel zelf wilde bouwen”. Zegt Daan. Broekhuis runt echter een landbouwmechanisatie bedrijf in Bathmen en Markelo en is zelf geen machinebouwer. “Theo en ik kennen elkaar goed en daarom kwam hij ook met de vraag bij mij of ik mee wilde doen met de ontwikkeling van een zelfrijdende elektrisch aangedreven beregening haspel”.
Prototype
Twee jaar geleden begon het drietal met de ontwikkeling van een prototype. Doelstelling was om het hypermoderne apparaat zowel economisch als ecologisch efficiënter te maken. Het grote verschil met de bestaande beregeningsinstallaties is dat dit ontwerp volledig elektrisch is aangedreven, daar waar de bestaande uitvoeringen vrijwel altijd door de bronpomp op dieselworden aangedreven. “Voor de rest hebben we vooral heel veel uit het apparaat gelaten. Als je vanaf de bron dwars door de slang heen zou kunnen kijken dan kijk je er echt helemaal door heen. Daardoor hebben wij met ons ontwerp alleen nog maar leidingweerstand. Grote voordeel daarvan is dat je veel minder vermogen nodig hebt voor dezelfde opbrengst, of veel meer kunt beregenen met het zelfde vermogen”.
Twee accu’s
Het rijden en het op- en afrollen van de 600 meter lange slang werkt volledig elektrisch. Dit zorgt in combinatie met de nieuwste technieken voor 50% minder drukverlies bij het kanon. De installatie werkt op twee oplaadbare accu’s, deze kunnen een volledige werkgang mee. Als de accu’s leeg zijn kun je deze eenvoudig weer volledig opladen binnen 3 a 4 uurof eenvoudig worden vervangen. Er is bewust niet gekozen voor zonnepanelen op de installatie zelf. “Veelal zit er een hoge concentratie ijzer in het grondwater dat wordt gebruikt. Hierdoor zou het zonnepaneel binnen de kortste keren zo vuil worden dat er nauwelijks meer opbrengst zal zijn. Een ander bijkomend nadeel is dat er ook vaak in de nacht wordt gesproeid, wanneer er geen zon is.
Agrarische sector
Het prototype dat nu van de band is gerold is volledig gericht op de agrarische sector. Wellicht komt men in de toekomst nog met een kleinere versie voor bijvoorbeeld voetbalvelden. “Voor nu richtingen wij ons echt op de veeteelt. En zijn we druk doende om de installatie ook geschikt te maken voor de akkerbouw”. NB-Ecotech B.V., NB staat voor Niels en Broekhuis, bezocht vorig najaar een aantal beurzen. Inmiddels zijn er diverse offertes afgegeven en worden geïnteresseerden bezocht met het prototype zodat de potentiële koper de installatie kan testen. Daan verwacht dat de eerste twee machines eind 2022 van de bandrollen. “Ik verwacht dat deze dan ook verkocht zijn, daarna gaan we kijken hoeveel orders er binnen komen. Daar stemmen we onze productie op af”.
Interesse
Wie interesse heeft in deze innovatie uit het oosten van het land kan een kijkje nemen op www.nb-ecotech.nl. Het type wat nu in productie is kent een verkoopprijs tussen de € 50.000,- en € 60.000,- afhankelijk van de uitvoering die je kiest.