Eibergse Naomi Overkamp gaat voor podium op EK Sambo


EIBERGEN – Naomi Overkamp uit Eibergen leeft over twee weken haar droom als ze debuteert op het Europees Kampioenschap Sambo in Servië. In topsportcentrum Heerenveen bereidt de 21-jarige Berkellandse zich voor op haar eerste internationale eindtoernooi in de relatief onbekende vechtsport die lijkt op judo.

“Ik heb deze zomer meegedaan aan het Wereldkampioenschap, en daar heb ik ontzettend veel van geleerd”, zegt Overkamp. “Tijdens het aankomende Europees Kampioenschap leg ik de lat hoger voor mezelf en hoop ik enkele wedstrijden te winnen. Als ik mag dromen, dan hoop ik op een podiumplek.” De sport sambo is relatief onbekend. Het wordt sinds vorig jaar erkend als een Olympische sport en lijkt veel op judo, maar heeft een aantal andere disciplines. “Zo mag je bij sambo ook de benen van je tegenstander pakken, je mag beenklemmen maken en als je een Ippon maakt, is de pot meteen gespeeld”, legt Overkamp uit, die ook ingaat op de verschillen. “Je mag geen wurgingen maken, wat bij judo wel mag en de puntentelling is bij sambo net iets anders.”

Ze kreeg eerder dit jaar van haar coach te horen dat ze deel kan nemen aan het EK, dat van 16 tot en met 19 september plaatsvindt in Novi Sad. Ze greep de kans met beide handen aan, maar heeft voor haar reis wel hulp nodig van sponsoren. Naast haar studie aan de Hanzehogeschool in Gronigen heeft ze namelijk geen tijd voor een bijbaan. Ze is daarom ook een crowdfunding (hier hyperlink naar site) gestart via de Yvonne van Gennip Foundation: “Ik waardeer elke bijdrage enorm, en hoop dat mensen het mij gunnen om deze eindtoernooien mee te laten maken.”

Olympische droom
Sambo is in 2024 voor het eerst een Olympische sport. Hoewel ze binnenkort pas haar debuut maakt op een EK, heeft Overkamp ook al ambities voor de toekomst. Het judo wil ze na veertien jaar fanatiek sporten niet vaarwel zeggen. “Ik hoop dat ik door sambo ook echt veel beter wordt in judo”, legt de Eibergse uit. “En met sambo hoop ik zeker de Olympische Spelen nog mee te kunnen doen.”

Door: REGIO8

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven