Erfgoedprijs 2022 voor Boerderij ‘Koning’

BERKELLAND – Op vrijdag 9 september werd in de Dorpskerk in Ruurlo het officiële startsein gegeven van de Open Monumenten dagen 2022, tevens was de start van de tentoonstelling “1572 De geboorte van Nederland” en het ontstaan van Gelderland. Deze is de komende maanden in de Dorpskerk in Ruurlo te bezichtigen en Marianne Kasteel hield hierover een lezing.

Tijdens de opening werd het thema “Duurzaamheid en ons landschap” en “Duurzaamheid en erfgoed” nader onder de loep worden genomen.

Aansluitend werd de erfgoedprijs 2022 uitgereikt door de wethouder cultuur van de gemeente Berkelland Arjen van Gijssel. Daarvoor gaf de voorzitter van de jury, Jaap Nijstad, een verklaring  waarom voor onderstaande locaties is gekozen.
De genomineerden waren:
– Boerderij ‘Koning’, Eibergen
Jan Eggink en Karin Brinkman runnen de succesvolle B&B ‘Koning te Rijk’. In etappes wordt het grote boerderijcomplex duurzaam verbouwd tot een fijne plek voor hen zelf en hun gasten.
– Boerderij ‘De Heuver’, Gelselaar
In 2020 en 2021 vond de restauratie en herbestemming van dit grote boerderijcomplex door bouwbedrijf Penterman plaats. Zij hebben voor de uitvoering getekend en gezorgd voor twee moderne duurzame woningen voor de families Reurink-Liebrand en Waarle-Peters.
– Woning Rekken
Duurzaamheid is een breed begrip bij de familie Van der Werf. Een oplossing verzinnen voor optredende bodemdaling om het historische huis duurzaam te behouden is er een van. Maar ook via het ter plaatse gevestigde privémuseum Sfeer van Weleer leren we over duurzaam leven in het verleden.

Boerderij De Koning ging er uiteindelijk met de prijs vandoor. De wethouder zorgde tevens voor de uitreiking van de erfgoedcheque van 500 euro aan Jan Eggink en Karin Brinkman. 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven