Voorkom schoorsteenbrand, stook veilig


BERKELLAND – Het klinkt als een zware storm in het rookafvoerkanaal. Anderen hebben het over ‘een loeiend geluid’. Van buiten af zie je de vlammen uit de schoorsteen opstijgen. De schrik zit er in elk geval meteen in: schoorsteenbrand!

🔸Laat de schoorsteen vegen!
Wist je dat 40% van de woningbranden in de regio worden veroorzaakt door de schoorsteen? In november en december zijn er vaak schoorsteenbranden. Steeds meer mensen laten daarom hun schoorsteen meerdere keren per jaar vegen. Een schoorsteenveger schraapt met een stalen borstel de wand van de schoorsteen schoon. Een afspraak maken met een schoorsteenveger kan via www.schoorsteenveger.nl of bel direct jouw eigen schoorsteenveger. Kies een bedrijf dat is aangesloten bij Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB).

🔸Toch schoorsteenbrand?
Hoor je een loeiend geluid in het rookkanaal? Kom direct in actie!

– Blus nooit met water!
– Doof snel het vuur in de haard met zand of zout, om rook in huis te voorkomen.
– Sluit direct hierna de schoorsteenklep
– Sluit de luchttoevoer van de kachel, of bij een open haard de deurtjes
– Bel 1-1-2
– Ventileer direct na het doven van het vuur de ruimte. Er zou koolmonoxidevorming kunnen plaatsvinden. Plaats bij de kachel of haard daarom een CO-melder aan het plafond. Voorkom schoorsteenbrand, stook veilig!

Het klinkt als een zware storm in het rookafvoerkanaal. Anderen hebben het over ‘een loeiend geluid’. Van buiten af zie je de vlammen uit de schoorsteen opstijgen. De schrik zit er in elk geval meteen in: schoorsteenbrand!

🔸Laat de schoorsteen vegen!
Wist je dat 40% van de woningbranden in de regio worden veroorzaakt door de schoorsteen? In november en december zijn er vaak schoorsteenbranden. Steeds meer mensen laten daarom hun schoorsteen meerdere keren per jaar vegen. Een schoorsteenveger schraapt met een stalen borstel de wand van de schoorsteen schoon. Een afspraak maken met een schoorsteenveger kan via www.schoorsteenveger.nl of bel direct jouw eigen schoorsteenveger. Kies een bedrijf dat is aangesloten bij Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB).

🔸Toch schoorsteenbrand?
Hoor je een loeiend geluid in het rookkanaal? Kom direct in actie!

– Blus nooit met water!
– Doof snel het vuur in de haard met zand of zout, om rook in huis te voorkomen.
– Sluit direct hierna de schoorsteenklep
– Sluit de luchttoevoer van de kachel, of bij een open haard de deurtjes
– Bel 1-1-2
– Ventileer direct na het doven van het vuur de ruimte. Er zou koolmonoxidevorming kunnen plaatsvinden. Plaats bij de kachel of haard daarom een CO-melder aan het plafond.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven