‘ Zowel ouders als de jeugd wil gehoord worden’

BERKELLAND – Regelmatig klimt Stefanie Kruizinga in de pen om maatschappelijke kwesties bespreekbaar te maken. Deze keer geeft ze een update over de complexe en gelaagde situatie rondom de jeugd.

door Stefanie Kruizinga

Op 7 sept jl was er een artikel van haar te lezen op de socials van Nieuws uit Berkelland. Op 21 sept jl was hetzelfde artikel te lezen in de gedrukte krant.

Verschillende groepen
De titel van eerder genoemd stuk roept de gemeente Berkelland op om de jeugd iets te geven waarnaar ze kunnen uitkijken. Ik benoem dat een grote groep van de jeugd weinig tot niets omhanden heeft in Neede/ Berkelland. En ja, er zijn in Neede initiatieven waar een bepaalde groep zich tot aangetrokken voelt. Maar er is een veel grotere groep jongeren in Neede/Berkelland die nergens bij horen, zich nergens thuis voelen en daardoor tussen wal en schip vallen. Een gedeelte van deze groep heeft hulp nodig, de rest is vooral opzoek naar een eigen plek. Liever gisteren dan vandaag.

Ouders
Verschillende bezorgde ouders hebben mij benaderd naar aanleiding van het artikel. Tijdens onze gesprekken merk ik dat een meerderheid van deze ouders de hoop heeft opgegeven. Het gevoel van niet gehoord en gezien te worden door de gemeente overheerst. Ouders zitten met hun handen in het haar omdat ze zien dat hun zoon of dochter langzaam afglijdt. Radeloos gooien ze hun handen in de lucht en roepen dat ze het niet meer weten. Voor hun gevoel kan hun kind nergens terecht en staan ze met hun rug tegen de muur.

Jongeren
Daarnaast heb ik verschillende jongeren gesproken. Van de leeftijd van 14 ™ 19 jaar. Verschillende zogenaamde hangplekken ben ik langs gegaan om eens te horen wat zij nu precies willen en nodig hebben. In eerste instantie waren ze argwanend en zetten ze zich schrap voor kritiek van mijn kant. Maar nadat ze begrijpen dat ik nergens bij hoor, zoals hulpverlening of politie ontdooien ze al snel en uiten ze met het grootste gemak wat er volgens hun moet veranderen.

Ook zij voelen zich niet gehoord en gezien door de gemeente. Ze voelen zich genegeerd. Ze vervelen zich en daarnaast verlangen ze naar een plek waar ze veilig met hun vrienden kunnen chillen zonder ouders en (en ik quote) andere bemoeiallen.
Ze bekennen eerlijk dat ze vaak uit verveling drank en drugs beginnen te misbruiken. ‘Wat moet je anders dan!?’ Hoor ik van een jongen die later vertelt dat hij 16 jaar is. Wat mij keer op keer verbaasde is dat ze niet om grote dingen vroegen. Zoals pa een ‘mancave’ heeft, en ma met haar vriendinnen soms een wijntje gaat drinken om te ontspannen zo zoeken onze jongeren ook een plek om te chillen.

Gevaarlijk goedkoop
Wanneer ik aangeef dat ik begrijp dat pubers een keer willen experimenteren maar dat ik vermoed dat het toch een hele dure hobby is om die troep wekelijks te gebruiken wordt er ontkennend gereageerd. Zowel ouders als jongeren weten mij te vertellen dat de gemiddelde prijs van één van de meest gebruikte drugs tegenwoordig,3- 4MMC € 10,- per gram is. Jongeren kunnen op die ene gram makkelijk een avond en zelfs een heel weekend mee feesten. Ter vergelijking; een biertje kost gemiddeld € 3.20. Voor die ene gram waar ze sowieso een hele avond op kunnen feesten kunnen ze maar drie biertjes voor halen. Een kleine rondgang maakt al snel duidelijk dat verschillende harddrugs vaak een heel stuk goedkoper én makkelijker te verkrijgen is. Met alle verwoestende gevolgen van dien.

Raadsleden
Inmiddels had ik een hoop verhalen met waardevolle informatie verzameld, maar wat kon ik er mee? Wat kon ik in mijn eentje structureel veranderen? Wil je dit goed en grondig doen moet het vanuit de politiek aangepakt worden. Ik kwam in contact met Thijs Luiken en Martine Tenhagen (raadsleden CDA). Met hen heb ik verschillende fijne gesprekken gehad. Ook zij hebben de afgelopen weken verschillende verhalen te horen gekregen over drank en drugsmisbruik. Beiden zijn achter de schermen hard aan het werk om het probleem bij de wortel aan te pakken.

Hoopvol
Tijdens de gesprekken met zowel de ouders als de jongeren heb ik gemerkt dat deze écht anders en beter willen. Waar vaak eerder nog de schaamte overheerst, drijft de wanhoop de ouder en de jongere naar het punt waar ze de handen uit de mouwen willen steken. Na de gesprekken met Luiken en Tenhagen ben ik ervan overtuigd dat deze ouders en jongeren gezien en gehoord (gaan) worden. Ik heb goede hoop dat het een kwestie van tijd is dat er prachtige initiatieven zullen ontstaan zodra de gemeente gaat samenwerken met haar inwoners. Initiatieven met alleen maar winnaars waarvan de grootste winnaar DE JEUGD is.

Cijfertjes
Het totaal aantal inwoners in Berkelland in 2022 is 43 850. Leeftijd jeugd 10 tot 20 jaar = 2.634 (12% jongens) en 2.452 meisje is (11.2%) In totaal leven er dus 5.086 jongeren van 10 tot 20 jaar in gemeente Berkelland.
(CBS.nl)

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven