‘ Zowel ouders als de jeugd wil gehoord worden’

Door Redactie op 25-09-2022

BERKELLAND – Regelmatig klimt Stefanie Kruizinga in de pen om maatschappelijke kwesties bespreekbaar te maken. Deze keer geeft ze een update over de complexe en gelaagde situatie rondom de jeugd.

door Stefanie Kruizinga

Op 7 sept jl was er een artikel van haar te lezen op de socials van Nieuws uit Berkelland. Op 21 sept jl was hetzelfde artikel te lezen in de gedrukte krant.

Verschillende groepen
De titel van eerder genoemd stuk roept de gemeente Berkelland op om de jeugd iets te geven waarnaar ze kunnen uitkijken. Ik benoem dat een grote groep van de jeugd weinig tot niets omhanden heeft in Neede/ Berkelland. En ja, er zijn in Neede initiatieven waar een bepaalde groep zich tot aangetrokken voelt. Maar er is een veel grotere groep jongeren in Neede/Berkelland die nergens bij horen, zich nergens thuis voelen en daardoor tussen wal en schip vallen. Een gedeelte van deze groep heeft hulp nodig, de rest is vooral opzoek naar een eigen plek. Liever gisteren dan vandaag.

Ouders
Verschillende bezorgde ouders hebben mij benaderd naar aanleiding van het artikel. Tijdens onze gesprekken merk ik dat een meerderheid van deze ouders de hoop heeft opgegeven. Het gevoel van niet gehoord en gezien te worden door de gemeente overheerst. Ouders zitten met hun handen in het haar omdat ze zien dat hun zoon of dochter langzaam afglijdt. Radeloos gooien ze hun handen in de lucht en roepen dat ze het niet meer weten. Voor hun gevoel kan hun kind nergens terecht en staan ze met hun rug tegen de muur.

Jongeren
Daarnaast heb ik verschillende jongeren gesproken. Van de leeftijd van 14 ™ 19 jaar. Verschillende zogenaamde hangplekken ben ik langs gegaan om eens te horen wat zij nu precies willen en nodig hebben. In eerste instantie waren ze argwanend en zetten ze zich schrap voor kritiek van mijn kant. Maar nadat ze begrijpen dat ik nergens bij hoor, zoals hulpverlening of politie ontdooien ze al snel en uiten ze met het grootste gemak wat er volgens hun moet veranderen.

Ook zij voelen zich niet gehoord en gezien door de gemeente. Ze voelen zich genegeerd. Ze vervelen zich en daarnaast verlangen ze naar een plek waar ze veilig met hun vrienden kunnen chillen zonder ouders en (en ik quote) andere bemoeiallen.
Ze bekennen eerlijk dat ze vaak uit verveling drank en drugs beginnen te misbruiken. ‘Wat moet je anders dan!?’ Hoor ik van een jongen die later vertelt dat hij 16 jaar is. Wat mij keer op keer verbaasde is dat ze niet om grote dingen vroegen. Zoals pa een ‘mancave’ heeft, en ma met haar vriendinnen soms een wijntje gaat drinken om te ontspannen zo zoeken onze jongeren ook een plek om te chillen.

Gevaarlijk goedkoop
Wanneer ik aangeef dat ik begrijp dat pubers een keer willen experimenteren maar dat ik vermoed dat het toch een hele dure hobby is om die troep wekelijks te gebruiken wordt er ontkennend gereageerd. Zowel ouders als jongeren weten mij te vertellen dat de gemiddelde prijs van één van de meest gebruikte drugs tegenwoordig,3- 4MMC € 10,- per gram is. Jongeren kunnen op die ene gram makkelijk een avond en zelfs een heel weekend mee feesten. Ter vergelijking; een biertje kost gemiddeld € 3.20. Voor die ene gram waar ze sowieso een hele avond op kunnen feesten kunnen ze maar drie biertjes voor halen. Een kleine rondgang maakt al snel duidelijk dat verschillende harddrugs vaak een heel stuk goedkoper én makkelijker te verkrijgen is. Met alle verwoestende gevolgen van dien.

Raadsleden
Inmiddels had ik een hoop verhalen met waardevolle informatie verzameld, maar wat kon ik er mee? Wat kon ik in mijn eentje structureel veranderen? Wil je dit goed en grondig doen moet het vanuit de politiek aangepakt worden. Ik kwam in contact met Thijs Luiken en Martine Tenhagen (raadsleden CDA). Met hen heb ik verschillende fijne gesprekken gehad. Ook zij hebben de afgelopen weken verschillende verhalen te horen gekregen over drank en drugsmisbruik. Beiden zijn achter de schermen hard aan het werk om het probleem bij de wortel aan te pakken.

Hoopvol
Tijdens de gesprekken met zowel de ouders als de jongeren heb ik gemerkt dat deze écht anders en beter willen. Waar vaak eerder nog de schaamte overheerst, drijft de wanhoop de ouder en de jongere naar het punt waar ze de handen uit de mouwen willen steken. Na de gesprekken met Luiken en Tenhagen ben ik ervan overtuigd dat deze ouders en jongeren gezien en gehoord (gaan) worden. Ik heb goede hoop dat het een kwestie van tijd is dat er prachtige initiatieven zullen ontstaan zodra de gemeente gaat samenwerken met haar inwoners. Initiatieven met alleen maar winnaars waarvan de grootste winnaar DE JEUGD is.

Cijfertjes
Het totaal aantal inwoners in Berkelland in 2022 is 43 850. Leeftijd jeugd 10 tot 20 jaar = 2.634 (12% jongens) en 2.452 meisje is (11.2%) In totaal leven er dus 5.086 jongeren van 10 tot 20 jaar in gemeente Berkelland.
(CBS.nl)

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Winterdag en natuurwandeling bij museum de Lebbenbrugge Borculo
BORCULO - Op zondag 11 dec. wordt er bij museum de Lebbenbrugge een sfeervolle midwinterdag georganiseerd met verschillende oudhollandse ambachten al......
Lees verder »

Bijzondere Walzheimer avond speciaal voor iedereen met een vorm van dementie en hun naasten
NEEDE - Het Alzheimer Trefpunt Berkelland sluit het jaar af met een bijzondere avond met dans en muziek, speciaal voor mensen met dementie en hun naa......
Lees verder »

Inzameling Voedselbank in Neede op zondag 4 december
NEEDE - "Een forse stijging van het aantal mensen dat gebruikt moet maken van de Voedselbank, ook in onze omgeving. Ze kunnen financieel niet meer ro......
Lees verder »

Reis in december voordelig met de bus en regionale trein
BERKELLAND - De gezellige decembermaand komt eraan! Wat zijn jouw plannen? Inkopen doen voor de feestdagen, een avondje uit, een kerstmarkt bezoeken ......
Lees verder »

Klassiek geschoolde musici verloren hun hart aan volksmuziek van de Balkan
RUURLO – zaterdag 10 december verwelkomt KunstKring Ruurlo in de theaterzaal van het Kulturhus in Ruurlo Trio BachTaloh. Een zigeunertrio waarvan de ......
Lees verder »

Politie Berkelland betrapt twee bestuurders die rijden onder invloed van drugs
BERKELLAND - In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie Berkelland twee keer een proces verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van ......
Lees verder »

Robotkassa’s van de toekomst in BIEBlab Ruurlo en Borculo
BERKELLAND – Op woensdag 7 (Ruurlo) en woensdag 14 november (Borculo) staat het BIEBlab in het teken van robotkassa’s. In beide vestigingen begint he......
Lees verder »

Bijeenkomst Parkinson Café Berkelland 8 december: Ergotherapie bij parkinson
BERKELLAND - Ergotherapeuten Marise Vreugdenhil (Ergo Es) en Saskia Sollman (Sensire), beiden deelnemer aan het ParkinsonNet, houden een presentatie ......
Lees verder »

Lezing over de bestrijding van anti-semitisme in synagoge Borculo
BORCULO - ‘We kunnen ons niet veroorloven achterover te leunen’ Deze waarschuwende woorden van Eddo Verdoner, sinds april 2021 de eerste Nationaal Co......
Lees verder »

Succes voor Lynn Bouwmeester in Olst
NEEDE - Op de dressuurwedstrijd in Olst heeft Lynn Bouwmeester met haar paard Mon Chardonnay gestart in de klasse L1 dressuur. Ze reden twee mooie pr......
Lees verder »

Sint op bezoek in de Dijkhoek
BORCULO - Sinterklaas heeft afgelopen woensdag met 3 van zijn Pieten een bezoek gebracht aan de allerjongsten van v.v. DEO. Eén voor een werden de DE......
Lees verder »

Uitslagen bedrijfsschietcompetitie s.v. De Kroon Eibergen
EIBERGEN - Hierbij de uitslagen van de vierde schietwedstrijd Verenigings- & Bedrijfs Schietcompetitie 2022 (editie 51) georganiseerd door Schiet......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »