22 jaar Slachtvisite bij Oud-Noordijk


NOORDIJK –  Op zaterdag 19 november staat de buurtschap Noordijk weer in het teken van de jaarlijkse slachtvisite, ook wel vetpriezen genoemd. Dat gebeurt in en om de Oale Schole aan de Schoolweg aldaar. Het is voor de 22-ste keer dat deze activiteit in Noordijk plaats vindt. En als het aan de Noordijkers ligt zal dit ook op dezelfde traditionele wijze doorgaan.

Jaarlijks
Eeuwenlang was het vetpriezen een jaarlijks gebruik op het erf van de boer. Maar sinds eind vorige eeuw verdween het langzaam maar zeker. Voor Oud Noordijk toen een reden om jaarlijks zelf een dergelijk festijn te organiseren. Dit initiatief sloeg aan en veel bezoekers, van heinde en verre, wisten de weg naar Noordijk te vinden. Helaas gooide Covid 2 jaar roet in het eten maar op zaterdag 19 november wordt de slachtvisite in ere hersteld, dus voor de 22-ste keer om precies te zijn. Oud Noordijk voorzitter Johanna Reurink spreekt van een uitdaging. “We hebben gewikt en gewogen. Wel of niet doorgaan, krijgen we de volle medewerking van onze leden en pakt het publiek de draad ook weer op”, vraagt Johanna en haar mede bestuursleden zich af. Na veel overleg met alle betrokkenen volgde een positief besluit en vanaf dat moment gaat heel Noordijk er voor.

Uitgebreid programma
Van ’s-morgens 10 tot ‘s-middags 4uur worden de bezoekers getrakteerde op een uitgebreid programma vol passende activiteiten uit vroeger jaren. Wat is vetpriezen precies? Een gebruik uit de tijd dat er op het platteland nog volop huisslachting  plaatsvond. Zodra het varken was geslacht  kwamen de noabers (naaste buren)  op visite. Zij keurden het varken op kwaliteit. Met name werd daarbij gelet op de hoeveelheid spek, vlees en niet te vergeten vet. Vandaar ook de naam vetpriezen. Als de goedkeuring er was werd het varken op een ladder gebonden, werd het glas geheven en een dronk op het resultaat uitgebracht. Oud Noordijk toont al deze activiteiten. Het publiek krijgt naderhand volop gelegenheid spek en vlees in alle soorten en maten van het geslachte varken te kopen. Vers van de pers, zoals slager Erik en zijn medewerkers het noemt.

Nevenactiviteiten
Rond de slachtvisite wordt een programma met passende nevenactiviteiten geboden. Witte kool wordt tot zuurkool verwerkt, knieperkes en brood wordt gebakken, een preuverieje van lekkere gerechten die gemaakt worden van vergeten groentes  uit eigen tuin Het Höfke  worden gratis aangeboden. Verder tal van oude ambachten en ook kramen waar agrarische producten worden gemaakt en verkocht. De bezoekers worden welkom geheten met de bekende schroamkes, baklever en bakbloedworst. Het geheel wordt opgeluisterd met passende muziek.

Typisch drankje
In de Oale Schole zelf is ruimte voor koffie, thee en een drankje al dan niet met de traditionele kersenwafels en het Noordijkse Meisterken, een typisch drankje dat alleen bij Oud Noordijk verkrijgbaar is. Tegelijk met de slachtvisite is er ook in het naastgelegen Haarhoes een creativiteitsmarkt. Hier laten 20 standhouders hedendaags ambachtelijk werk zien. Er zijn stands, demonstraties en workshops. Hier ontbreken de oliebollen en de poffertjes niet. ”Na 2 jaar Covid stilte pakken wij samen de draad weer op. Ik hoop dat de traditie van de jaarlijkse slachtvisite en de creamarkt een goed vervolg krijgt”, zegt voorzitter Johanna Reurink van Oud Noordijk desgevraagd. Zowel de slachtvisite als de creamarkt zijn voor het publiek vrij toegankelijk. Ook dat is  traditie in Noordijk.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven