Auteur van bestseller ‘’t Hooge Nest’, Roxane van Iperen, ​in synagoge van Borculo


BORCULO – ‘’t Hooge Nest’ maakte van schrijfster Roxane van Iperen (46) een bestsellerauteur. In korte tijd werden er in Nederland 200.000 exemplaren van verkocht. Het boek werd in verschillende talen vertaald. Onder de titel ‘The Sisters van Auschwitz’ gloreerde het boek op de tweede plaats op bestsellerslijst van The New York Times. De gevierde schrijfster komt op zondag 6 november naar Borculo. In de synagoge aan de Weverstraat 4 komt zij vertellen over de bijzondere wijze waarop haar boek tot stand is gekomen, wat bij haar het succes ervan heeft teweeg gebracht en hoe haar maatschappijvisie sindsdien een groot publiek bereikt. De lezing begint om 14.30 uur. De toegangsprijs bedraagt € 27,50, donateurs betalen € 25,00, incl. koffie/thee.

Verraad
Roxane van Iperen koopt in 2012 met haar man de villa ‘’t Hooge Nest’, verscholen in de bossen van ’t Gooi. Het blijkt een bijzonder huis te zijn. Tijdens het opknappen ervan treffen zij steeds meer sporen aan van het onderduikadres dat ’t Hooge Nest ooit was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen, Janny en Lien Brilleslijper, hier een groot onderduikadres. Meer dan vijfentwintig joden proberen hier, pal onder de ogen van NSB-buren en nazikopstukken, de oorlog door te komen. Uiteindelijk wordt ’t Nest verraden.

Een ongekend succes
Roxane van Iperen (1976) bracht haar tienerjaren door in het buitenland en deed vervolgens eindexamen in Sint Michielsgestel. Zij studeerde rechten in Amsterdam, begon haar carrière als advocaat en werkte vervolgens als bedrijfsjurist. In 2016 debuteerde ze met de roman ‘Schuim der Aarde’ die de Hebban Debuutprijs won. In november 2018 verscheen ‘’t Hooge Nest’, haar eerste non-fictieboek. Het boek was zo succesvol dat het de Gouden status verkreeg. Zelf zegt ze hierover: ‘Ik wilde enkel de geschiedenis van een huis en twee bijzondere joodse vrouwen vastleggen, binnen een waarheidsgetrouwe context van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Dat zoveel lezers het boek hebben omarmd is voor mij tot op de dag van vandaag onverklaarbaar, maar daarom niet minder geweldig. De mechanismen van uitsluiting en onderdrukking, van wegkijken, moed en verzet: ze zijn complex, universeel en tijdloos’.

Extreem rechts denken
Na de lezing is er gelegenheid om de schrijfster vragen te stellen over dit en haar nieuwste boek ‘Eigen welzijn eerst’, waarin ze haar maatschappijbeeld met de lezer deelt. Waarin ze haar zorg uitspreekt over het opkomend rechtsextremisme, mede als gevolg van de aantasting van de bestaanszekerheid van mensen, het complotdenken en het aanhangen van alternatieve waarheden. Boekhandel Kramer uit Winterswijk biedt belangstellenden de gelegenheid de boeken van Roxane van Iperen te kopen, de schrijfster signeert ze desgevraagd, ook de zelf meegebrachte boeken.

Voor inschrijven en meer informatie over deze en alle andere activiteiten, zie activiteiten.synagogeborculo.nl

Foto: Dorian Jurn

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven