Mannenkoor Cantores Versicolores zingt Oost-Europese liederen in Dorpskerk Ruurlo


RUURLO – De Dorpskerk in Ruurlo staat op zondagmiddag 30 oktober in het teken van de Byzantijnse kunst en zang. Het Byzantijns Mannenkoor Cantores Versicolores zingt kerkslavische en niet-religieuze Oost-Europese liederen. Icoonschilder Piet van der Heide exposeert zijn iconen en vertelt daarover.

Het Oost-Gelders Byzantijns mannenkoor Cantores Versicolores bestaat uit veertien geoefende zangers. Ze zingen in vier stemgroepen: eerste tenor, tweede tenor, bariton en bas. Marga Roelofs heeft de muzikale leiding. Het koor zingt vooral religieuze liederen uit de Byzantijnse ritus, zoals die is ontstaan in de Oosters-orthodoxe kerkgemeenschap, met name in de Slavische wereld. Het emotionele aspect speelt daarin een grote rol, maar anders dan in onze kerken waar instrumentale muziek ten gehore wordt gebracht. De kerkslavische liederen worden altijd zonder muzikale begeleiding gezongen. Men is van mening dat alleen de menselijke stem in staat is om zuiver weer te geven waar het om gaat, namelijk om eer te bewijzen aan God. Muziekinstrumenten leiden daarvan te veel af. Cantores Versicolores beperkt zich echter niet tot kerkmuziek. Het koor zingt in de Dorpskerk ook enkele Oost-Europese volksliederen uit onder meer Oekraïne.

Iconen
Voorafgaand aan het concert geeft icoonschilder Piet van der Heide een toelichting bij de door hem geschilderde iconen, die in de Dorpskerk worden tentoongesteld. Van der Heide heeft zich de kunst van het icoonschilderen eigen gemaakt door lessen bij icoonschilder Bernard Frinking, de Russische priester Andrei Davidoff en de Roemeense icoonschilder Cristinel Paslaru. Hij exposeerde onder meer in Museumpark Archeon in Alphen aan de Rijn, Museumpark Oriëntalis in Nijmegen en Cultureel Centrum Rozet in Arnhem.

Programma
De kerkdeuren gaan om 14.00 uur open. Dan kan men de iconen bewonderen. Daarna vertelt Piet van der Heide over de icoonkunst en zijn werk. Rond 15.00 uur begint het concert door Cantores Verticolores dat inclusief een korte pauze duurt tot ongeveer 16.30 uur. De entreeprijs voor de expositie, de lezing en het concert bedraagt 10 euro inclusief koffie/thee in de pauze. Bij binnenkomst contant en gepast af te rekenen (geen pin). Aanmelding wordt op prijs gesteld met een e-mail aan: [email protected]. Meer informatie op de website.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven