Met pijn in het hart doet Anny duizenden cactussen weg, maar ze móet wel


RUURLO – Nog ruim twee weken en dan stopt de Cactus Oase in Ruurlo ermee. De hoge energieprijzen dwingen ‘cactusvrouw’ Anny van der Meer daartoe. “Dat het zo moet gaan, had ik niet aan zien komen.” Anny en haar echtgenoot Bert runnen Cactus Oase al 31 jaar en beschikken over om en nabij de 2500 cactussen. Op 1 november eindigt het verhaal echter: de gasprijs doet het cactusparadijs de das om.
Zodra het gaat vriezen, moet de verwarmingsketel in de Cactus Oase aan, zegt de Ruurlose op Radio Gelderland. “Dan moet ik 6.000 vierkante meter park verwarmen.” Anny’s zakelijke contract liep af en nu wordt ze, zegt ze, gedwongen tot een contract van 3 euro voor een kuub gas. “Stel: ik betaal, ik geef een voorbeeld, 5.000 euro aan gas. Dat wordt nu tien keer zoveel, dus 50.000 euro. Wie kan dat opbrengen? Wie kan dat?”

‘Was al niet leuk meer’
Voor Anny was de lol er eigenlijk al een tijdje vanaf: de coronapandemie nam een groot stuk plezier weg. “Met al die maatregelen, zoals mondkapjes en overal plastic, was het helemaal niet leuk meer. Dus we hadden al zoiets van: we gaan afbouwen. We waren eerst zeven dagen open, toen vijf en nu nog maar drie.” Volgend jaar stoppen stond nog niet op de planning. “Toen we hoorden hoe hoog die gasprijzen gingen worden, zag ik de winter niet meer zitten. Mijn cactussen hebben wel warmte nodig.” Dus gaat de stekker eruit, op de eerste van de nieuwe maand. “Mijn man vroeg: Anny, wat wil je? Nou, ik wil hier zorgeloos oud worden. Daar is geen sprake meer van, dus. Ik ga niet al mijn centjes aan het gas geven.”

Dan maar op YouTube
Boos is Anny niet. “Ik ben teleurgesteld. Een tranendal van lieverlee. Dat het zo moet gaan, had ik niet aan zien komen.”  Er is volop interesse voor haar cactussen, dus die komen goed terecht, zegt Anny. Ze heeft zich gestort op een boek en is filmpjes gaan maken. “Ik heb een eigen YouTube-kanaal. Over het zaaien van cactussen, hoe krijg ik mijn cactus in bloei? Allemaal dingen die ik als gastvrouw aan bezoekers van het park zou vertellen.”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven