Opruimactie na Septemberfeest in Borculo


BORCULO – Hanjo Willems (56) woont in de mooie stad Borculo. Hij werkt bij Friesland Campina en in zijn vrije tijd speelt hij met veel plezier trombone, zowel in de Harmonie van muziekvereniging Volharding als bij de ‘Borchländer Musikanten’. Daarnaast is hij Voorzitter van Stichting nationale feest en herdenkingsdagen te Borculo of zoals men in de volksmond zegt ‘Het Oranjecomité’ , organisator van onder andere het Septemberfeest. Een feest waar iedereen welkom is en niemand hoeft te betalen om erbij te kunnen zijn. Dat is te danken aan de niet aflatende en enthousiaste inzet van ruim driehonderd vrijwilligers, naast de acht leden van het bestuur. Apetrots zijn Hanjo en overige bestuursleden op ál deze vrijwilligers die er voor zorgen dat iedereen dankzij hun inzet welkom is.

Na het septemberfeest wordt de stad altijd met zorg weer opgeruimd. Tot zijn verrassing zag Hanjo deze keer dat er al veel plekken in Borculo opgeschoond waren door zwerfvuilrapers die gebruik maken van de app HelemaalGroen. Hij is dolblij met deze positieve en onvoorwaardelijke ondersteuning vanuit de gemeenschap! De organisatie kan nou eenmaal niet overal tegelijk zijn..

Wat is HelemaalGroen
Voor wie dit nog niet weet, HelemaalGroen is een burgerinitiatief dat drie jaar geleden is gestart door Jaap de Boer uit Geesteren. Het aantal deelnemers is gegroeid van 7 naar nu 10.918 door het hele land. HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de appwanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door het huidige aantal deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is handig om je route te kunnen zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land. 

In 2022 is nu al 185.000 kilometer geregistreerd ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Het leuke is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel.

HelemaalGroen is een ANBI Stichting en de Gemeente Berkelland is Partner, net als zeven andere gemeentes in ons land. Berkelland telt 486 vrijwilligers bij HelemaalGroen, dat is meer dan 1% van alle inwoners en daardoor uniek. Dankzij hen is Berkelland de meest opgeruimde gemeente van ons land en dit jaar is er alweer 18.351 km geregistreerd schoongemaakt. Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen.

Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven