Rietmolense wordt 2de tijdens Manager van het Jaar verkiezing


RIETMOLEN – Inge Kormelink geboren en getogen in Rietmolen heeft een indrukwekkende CV. Door weer en wind ging ze vroeger op haar fiets naar de middelbare school in Haaksbergen waar ze haar schooldiploma behaalde om verder te gaan met een Bachelor Bedrijfsadministratie aan de HEAO, gevolgd door verschillende masters, waaronder de business executive master aan YALE. Al snel zorgde haar carrière ervoor dat ze internationale managementfuncties vervulde in vijf verschillende landen binnen Europa. Nu is ze tweede geworden tijdens de verkiezing ‘Manager van het Jaar.’ Stefanie Kruizinga ging met Inge Kormelink in gesprek.


Gefeliciteerd! Een prachtige prijs. Wat betekent deze prijs voor jou?
“Dankjewel. Deze prijs is een prachtige erkenning. Jaren geleden kwam ik naar Spanje zonder de taal te spreken en om dan nu door de succesvolle herstructurering van de Spaanse Tambre kliniek hiermee deze prijs te winnen is voor mij een geweldige bekroning van al het harde werk. Want geloof mij, het is zeker niet altijd makkelijk is geweest. Daarnaast hoop ik dat ik met deze prijs ook een voorbeeld kan zijn voor andere vrouwen; waaronder ook mijn dochters. Ik zou graag willen meegeven dat je vooral veel vertrouwen moet hebben in jezelf, niet teveel naar anderen moet luisteren, tenzij het wat toevoegt en dat het absoluut mogelijk is om een (geweldige) carrière op te bouwen en ook zeker een gezin kan hebben. Soms is het passen en meten, maar er zijn echt altijd oplossingen. Mijn kids zijn best wel trots op mij, ze vinden dat wel stoer zo’n moeder die een kliniek (Clinica Tambre in Madrid-red) leidt geloof ik. Aan de keukentafel hebben we regelmatige leuke gesprekken en interessante debatten, ook met hun vrienden. Ik ben natuurlijk ook enorm trots op hun! Ik kan dan ook alleen maar hopen dat ik ze ook stimuleer om alles uit hun leven te halen en vooral dit met veel plezier te doen, ervan te genieten.

Je leidt nu de fertiliteitskliniek Clinica Tambre in Madrid. Is het voor jou altijd vanzelfsprekend geweest dat je moeder zou (kunnen) worden?
“Op jonge leeftijd sprong helaas mijn blindedarm en dat leidde dat ik toen al wist dat ik moeilijk of misschien wel nooit kinderen kon krijgen. Dat was zwaar en heeft een groot impact op mijn leven gehad.” vertelt Inge. “Uiteindelijk ben ik met behulp van een ivf behandeling een hele trotse moeder van een 1 eiige tweeling van inmiddels 17 jaar en een zoontje van 11 jaar geworden. Echter in mijn tijd, werd er niet of weinig over gesproken, er was ook erg weinig informatie over te vinden, dus ik moest het allemaal maar zelf uitzoeken, samen met partner en mijn ouders. Dat was zwaar en ging gepaard ging met schaamte en vooral veel onzekerheid gedurende heel veel jaren.

Tegenwoordig, en daar hamer ik ook altijd erg op met behulp van onze stichting Tambre, is daar veel meer informatie, openheid en daardoor ook meer bekendheid over. Het is nu echt uit de taboesfeer, zeker nu je weet dat 1:6 stelletjes tegenwoordig een behandeling nodig heeft om überhaupt nog een gezond kindje te kunnen krijgen, het uitstellen van zwangerschap is hiervan de grootste reden. Maar dat was 30 jaar geleden helaas niet zo en werd er niet of nauwelijks over gesproken.

Dat ik nu in de fertiliteit zit en dus mensen help die vaak al hun hoop hebben opgegeven om zwanger te raken, is natuurlijk prachtig en vooral erg dankbaar werk. Ik heb hiervoor met heel veel plezier in andere sectoren gewerkt, maar mensen helpen met een onvervulde kinderwens geeft een enorme voldoening. Wij krijgen dagelijks geboortekaartjes binnen van patiënten en elke keer weer vieren we dat als team. Onze gangen hangen inmiddels helemaal vol met kaartjes uit de hele wereld.


Je komt uit Rietmolen – waar de nuchtere boeren mentaliteit overheerst- en werkt nu in het verre Spanje. Een land waar toch een andere cultuur en mentaliteit heerst. Ik kan mij voorstellen dat je tegen bepaalde verschillen bent aangelopen.
“Ja, de cultuurverschillen zijn inderdaad enorm. Ik woon en werk al meer dan 20 jaar in het buitenland, waarvan het grootste gedeelte in Spanje. In Spanje, Madrid, zakendoen is heel anders dan in Nederland. Eerst het contact, dan het contract. Dus de menselijke factor is erg belangrijk. Ook de omslag van Nederlands direct, naar tussen de regels doorlezen. In het geval van Tambre stond het bedrijf er erg slecht voor, ook na de overname door een investeerdersgroep. Het bedrijf raakte toen nog verder in de problemen. Mijn ervaring in de gezondheidszorg en eerdere klinieken, tezamen met mijn internationale management ervaring was essentieel. Mijn strategie was gebaseerd op innovatie en internationalisatie en ging ik dus van een heel Spaans team naar een internationaal team. Ik kan je vertellen dat dat soms lastig was, echter ik heb nooit getwijfeld. Ik wist na een grondige analyse precies wat mij te doen stond en heb in de eerste 100 dagen de grootste veranderingen doorgevoerd. Juist de Achterhoekse directheid en nuchterheid kwam erg goed van pas. Kijken wat er anders moest en kon. Geen tijd te verliezen. Er was veel wantrouwen en argwaan, ze hadden immers al erg slechte jaren achter de rug. En inderdaad, ik was ik niet Spaans maar Nederlands, de enige buitenlandse in het bedrijf.

Hoe heb je dat vertrouwen gewonnen?
“Die argwaan sloeg vrij snel om in vertrouwen, omdat ik de mensen bij de veranderingen heb betrokken. Ik heb de strategie en doelen uitgelegd. Ook heb ik met elk teamlid gesproken en geluisterd naar wat zij vonden en dachten. Dat heeft geholpen het vertrouwen te winnen. Vertrouwen bouw je op door een positieve relatiesfeer te creeën, mensen te helpen en ook gewoon mee te werken, eerlijke feedback te geven en daarnaast natuurlijk het laten zien van expertise en kennis van zaken. En vooral doen wat je zegt te gaan doen, beloftes nakomen. Na een paar maanden was de structurele achteruitgang gestopt en begonnen wij te groeien in zowel de nationale markt als de internationale markten.

Een goed team lijkt mij essentieel
“Ja, dat klopt. Maar sommige mensen onderschatten dat nog wel eens. Ik kom uit een ondernemersgezin, waar ik dit al van kleins af aan meekreeg van mijn ouders; mensen waarderen en in hun kracht zetten. Natuurlijk begint alles met leiderschap en met strategie, maar zonder je te omringen door een team lukt het echt niet. Het team is voor voor mij de belangrijkste waarde van een bedrijf. Ik stond in het begin vrij alleen in alle veranderingen, maar heb inmiddels een geweldig stabiel team, die de kans krijgen om mee te groeien met het bedrijf. ”

Wat ligt jouw kracht als leider denk je?
“Mijn team zegt altijd dat ik een erg inspirerende leider ben, rechtvaardig en energiek. Eén die mensen graag opleidt, verder wil laten groeien, successen erkent en zeker niet bang is voor wat tegenslag. Iemand die graag nieuwe uitdagingen aangaat.”

Welke wensen en plannen heb je nog voor de toekomst?
“Ik wil mij als persoon verder ontwikkelen. Blijven groeien. Zakelijk wil ik als manager en bedrijf verder gaan met ons groeiplan en Tambre op de kaart blijven zetten als expert in complexe fertiliteits gevallen. Wij zijn nu bezig met een andere vestiging, dat is een mooi project. Verder zijn wij met onze stichting Tambre met verschillende wetenschappelijke studies bezig om zo de fertiliteit oplossingen continue te kunnen blijven verbeteren. Ik, wij zijn zeker tevreden, maar er is altijd ruimte voor verbetering, wij blijven nuchter onder ons succes.”

Wat is je relatie met Rietmolen/Berkelland tegenwoordig?
“Rietmolen, Berkelland heeft mij alles gebracht in mijn leven. Ik heb een prachtige jeugd gehad waarvoor ik mijn ouders eeuwig dankbaar ben. We waren altijd buiten aan het spelen, paardrijden, groen, gezond, veilig, veel liefde. Dat is een geweldig goede basis geweest. Ik ben trots op onze nuchtere mentaliteit, aanpakken, niet opgeven en in oplossingen denken. Ook al woon ik in Spanje, ik kom erg graag en regelmatig in Rietmolen. Mijn moeder woont daar nog steeds. Zij is mijn rolmodel en we kunnen tot op de dag vandaag nog flink sparren over werk, politiek en het leven. Met een flinke dosis humor natuurlijk! “

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven