KunstKring Ruurlo begroet twee ‘oude’ bekenden


RUURLO – Op 20 november 2022 begroet KunstKring Ruurlo twee ‘oude’ bekenden:  Svenja Staats (viool) en Martijn Willers (piano) waren er al ettelijke malen met groot succes te gast. De musici komen met twee topstukken van de zo geliefde componisten Mozart en Beethoven. Het concert vindt plaats in de theaterzaal van het Kulturhus te Ruurlo en begint om 15 uur.

 

Svenja Staats & Martijn Willers
Violiste Svenja Staats trad voor het eerst in Ruurlo op na het winnen van het Prinses Christina Concours op 14-jarige leeftijd. Nu is ze uitgegroeid tot een gracieuze en intelligente musicienne bij wie het klassieke repertoire goed past. Ze wordt begeleid door Martijn Willers die als gewild kamermuziekpartner al in verschillende combinaties de toetsen in Ruurlo beroerde.

Programma
Op zondagmiddag 20 november schotelen de musici het publiek allereerst Robert Schumanns Fantasiestücke op. 73 voor, korte muzikale fantasietjes. De sonate van Mozart is zijn laatste grote vioolsonate, geschreven in 1787. Violiste en pianist zijn volkomen aan elkaar gewaagd, net als in de ‘Kreutzer-Sonate’ van Beethoven die na de pauze zal klinken. Deze sonate kreeg van Beethoven zelf de ondertitel: ‘quasi come d’un concerto’ Beethoven droeg het stuk op aan de grootste vioolvirtuoos van dat moment: Rudolphe Kreutzer.

Svenja Staats won in 2011 ook prijzen op de Internationale Georg Philipp Telemann Vioolcompetitie in Poznan (Polen) en de Telemann Award voor de beste uitvoering van het verplichte werk. In mei 2020 slaagde zij summa cum laude voor haar “Bachelor of Music in Violin Performance” aan de Jacobs School of Music in Bloomington (VS) waar zij studeerde bij Alexander Kerr, voormalig concertmeester van het Concertgebouworkest.  Naast haar nationale en internationale optredens in concertzalen en op festivals heeft de violiste ook opgetreden tijdens bijzondere gelegenheden, zoals de Nuclear Security Summit in Den Haag (2014) en de ploegenpresentatie van de Tour de France in Utrecht (2015).

Martijn Willers is winnaar van de Dutch Classical Talent Award in 2014, die hij samen met zijn vaste partner, de cellist Joris van den Berg, veroverde. Zij wonnen ook de derde prijs op het Internationale Johannes Brahms Kamermuziek-concours in Oostenrijk en maakten o.a. tournees door de Verenigde Staten en China.

Samen met klarinettist Olivier Patey (soloklarinettist van het Concertgebouworkest) vormen Joris en Martijn Trio Légende. Het trio trad o.a. op in het Concertgebouw (live uitzending op Radio 4 & livestream), Muziekcentrum Enschede en andere zalen in Nederland, waaronder ook in Ruurlo. Naast zijn concertactiviteiten is de pianist ook een geliefd pianopedagoog en correpetitor op het Conservatorium van Amsterdam.

 

Programma:

  1. Schumann – Fantasiestücke, op. 73 W.A. Mozart – Sonate voor piano en viool in A gr.t, KV 265

– pauze

  1. van Beethoven – Vioolsonate nr. 9 in A gr.t., op. 47 ‘Kreutzer’

 

Toegangskaarten: à € 21,50 kunnen worden besteld via www.kunstkringruurlo.nl of aan de kassa. Jeugd t/m 18 jaar heeft gratis toegang.

Foto: Frits Staats

 

 

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven