Lezing over de bestrijding van anti-semitisme in synagoge Borculo


BORCULO – ‘We kunnen ons niet veroorloven achterover te leunen’ Deze waarschuwende woorden van Eddo Verdoner, sinds april 2021 de eerste Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding (NCAB), vormen de indringende boodschap die hij zijn gehoor wil meegeven in de lezing die hij geeft op woensdag 14 december in de synagoge van Borculo, Weverstraat 4. Gevraagd en ongevraagd adviseren over de aanpak van discriminatie en bedreiging en intimidatie van de Joodse gemeenschap is zijn voornaamste opdracht. Deze avond zal hij – gevraagd – vertellen over de noodzaak ons bewust te worden van toenemend antisemitische uitingen. De lezing begint om 19:30 uur en is gratis toegankelijk. Een gift wordt zeer gewaardeerd.

Actief bestrijden
Eddo Verdoner werd door voormalig Minister van Veiligheid en Justitie Grapperhaus benaderd en verzocht deze taak op zich te nemen. Eddo Verdoner is een bekend gezicht in Joods Nederland. Naast voorzitter van het Centraal Joods Overleg was hij bestuurslid van het CIDI, is lid van de PvdA en verbonden aan de Nederlands Israëlitische Gemeente Utrecht. Bewustwording van het bestaan en ontstaan van antisemitisme is voor hem een essentiële voorwaarde om het te bestrijden. Een complicerende factor is dat uitingen van antisemitisme steeds veranderen. Er zijn veel, ook tegengestelde verschijningsvormen. Zo kunnen Joden aan de ene kant worden neergezet als de veroorzakers van het coronavirus of juist weer degenen zijn die profiteren van de bestrijding ervan. ‘We kunnen het ons niet veroorloven om achterover te leunen en te denken dat het wel over gaat. We zijn voorbij dat punt. We moeten antisemitisme gelijk herkennen en aanpakken. Dat vergt actief beleid.’

Blijvend herdenken
Organisaties in de samenleving w.o. synagoges kunnen een impuls geven aan antisemitismebestrijding op bijvoorbeeld scholen en sportverenigingen. Scholen moeten niet alleen de Holocaust behandelen, maar ook aandacht geven aan uitingen van antisemitisme. Van belang is verder het herdenken van de Holocaust en het vieren van het jodendom. Het blijvend vertellen van het verhaal van de Holocaust zorgt voor begrip van waartoe antisemitisme opnieuw kan leiden. Naast het herdenken van de Holocaust is het koesteren van het tegenwoordige Joodse leven echter ook belangrijk. Onbekend maakt immers onbemind.

Reserveren kan via emailadres: [email protected]. of via telefoonnummer 06 3013 7752. De bevestiging per mail geldt als toegangsbewijs.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven