Project Warme Jassen Borculo zoekt geschikte locatie


BORCULO – In Winterswijk doen ze het al een aantal jaar. In Arnhem, Eindhoven Limburg en Harderwijk is het Warme Jassen project ook bekend. Dit jaar doen ze het voor het eerst in Aalten en hopelijk volgt Borculo ook snel. In Harderwijk hangen ze de jassen in bomen (door Marjan van Noordennen) En in Eindhoven deelt Samen voor Eindhoven de warme jassen uit. Als Diana van Bijsterveld geen geschikte locatie vindt, is dit wat ze ook in Borculo gaat doen. Maar het liefste heeft ze een mooie en vooral geschikte locatie voor het Warme Jassen initiatief. Stefanie Kruizinga ging met haar in gesprek.

Het klinkt als een prachtig initiatief. Maar wie is de vrouw achter het project in Borculo?
Diana van Bijsterveld is geboren in Hollandsche Rading. Vanaf haar 8ste groeide ze, samen met 3 broers en zussen, op in Lichtenvoorde en rond haar 21ste kwam ze in Borculo komen te wonen. Daar werkte met liefde als pedagogisch medewerker op het jongereninternaat Klein Borculo en vond daar ook haar grote liefde Koen. Ondertussen is ze bijna 25 jaar getrouwd en hebben ze samen 3 dochters en 2 honden. Ze vertelt: ‘Ik hou van mensen en kom graag in actie als dit helpend is. Zeker voor mensen en kinderen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Tot februari dit jaar, heb ik met liefde en respect in de complexe jeugdzorg en gehandicaptenzorg gewerkt als leidinggevende en projectleider. Ik heb in mijn werk veel gezien en meegemaakt en dat heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. Conflict is potentieel tot groei en ontwikkeling. Daar maak ik nu mijn werk van. Ik ben omgeschoold tot mediator en conflictbemiddelaar in familie, echtscheidingszaken, teams en organisaties. Dit jaar rond ik het examen af.’

Je wil starten met het Warme Jassen project. Wat houdt het initiatief precies in?
“Geef een jas en verwarm een hart is het motto in Limburg”. Dat is precies het motto dat Diana wil overbrengen. ‘Het is een actie voor en door elkaar. Juist omdat veel mensen wel een warme jas over hebben. Het mooie van deze actie is dat Iedereen een warme jas kan komen ophangen. Voorwaarde is wel dat de jas schoon en niet kapot is. Iedereen die het nodig heeft kan een schone en warme jas komen ophalen. In Winterswijk gaan de jassen die overblijven naar de kledingbank’. In overleg met Voormekaarteams wil van Bijsterveld kijken waar de jassen die overblijven het beste op hun plek zijn.

Waar ben je naar op zoek?
‘Ik ben op zoek naar een geschikte locatie. Een die in het zicht is, maar toch privacy biedt aan de mensen die er een jas, sjaal, handschoenen en of muts komen halen of brengen. .Ik zoek een locatie met een dak erboven, zodat de jassen droog en beschut blijven. Een locatie die 24/7 toegankelijk is, gedurende de maand november en december. De locatie ligt in zicht, waardoor het een veilige en toegankelijke plek is, waar sociale contacten en controle plaatsvindt. Ik heb 2 of 3 bouwhekken nodig, om de jassen aan op te hangen. Verder doen de mensen het zelf. Omzien naar elkaar! Ze brengen hun schone jas aan kleerhanger, of sjaal, handschoenen en of muts en kunnen dat aan het bouwhek ophangen of ophalen. ‘

Hoe kwam het Warme Jassen initiatief tot stand?
‘Al een aantal jaar zag ik op Facebook de actie warme jassen Winterswijk van Ron en Dorinda. Ik was geraakt door hun mooie initiatief! Ook dit jaar zag ik het voorbijkomen op Facebook. Toen heb ik contact gezocht met de vraag of dit initiatief ook voor Berkelland goed zou zijn. Van Bijsterveld vervolgd; ‘Ron & Dorinda; Twee fanatieke en intens betrokken mensen. Nuchter en oprecht! Ze vertelden mooie verhalen waarop ik zei: Geweldig! Dit wil ik ook voor Borculo. Dit ga ik doen.’ Maar Diana doet nog meer voor haar medemens. ‘In november organiseer ik al een aantal jaren een ander goed doel, namelijk cadeaukaarten van de postcodeloterij inzamelen voor de voedselbank Oost Achterhoek. Door geactiveerde kaarten in ontvangst te nemen, krijg ik de mogelijkheid om daarvoor goede producten te kopen die ik vervolgens schenk aan (de mensen van) de voedselbank. Hierdoor hebben zij iets extra’s in de dure decembermaand. De eerste geactiveerde kaarten heb ik al ontvangen! Mensen leven mee en vinden het een mooi initiatief. Het is lief om te zien en te horen hoe ook andere mensen er blij van worden dat zij een steentje kunnen bijdragen.Ik krijg veel lieve reacties en aanmoedigingen. Dat is heel fijn!’

Waar komt het initiatief vandaan?
Ron Dorland, Linda Dorland, Dorinda Lammers en Henk Jan te Winkel zijn er in Winterswijk mee gestart in 2019. Zij wilden ervoor zorgen dat iedereen een warme jas kon krijgen, maar wilden hiermee ook een aanzet geven om (stille) armoede zichtbaar en bespreekbaar maken. De warme jassen actie was meteen een groot succes! Veel mensen gingen warm de winter in en de mensen die een jas doneerden waren blij dat ze een ander konden helpen. ‘Dit is precies waarom ik dit wil doen, ik wil dat ook in Borculo/ Berkelland iedereen een warme jas heeft en hiervoor niet naar Winterswijk hoeft te rijden. We moeten voor elkaar zorgen, zeker in moeilijke tijden’. Aldus Diana.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven