Nationale vrijwilligersdag, CDA verrast ook dit jaar Berkellanders


BERKELLAND – Berkelland- Vele Berkellandse vrijwilligers werden dit jaar verrast op 7 december, de nationale vrijwilligersdag. Van Rietmolen tot Beltrum en van Rekken tot Gelselaar; De waardering voor de vrijwilliger, zonder hen geen harmonieuze samenleving. Vele Berkellanders kregen extra aandacht van de fractie van het Berkellandse CDA.

Eibergen
In Eibergen ging Christiaan Hoftijzer langs bij de RTC de Stofwolk en zette Jessica Jansen, Richard te Vaarwerk en Henk Somsen in de schijnwerpers. Al jaren zet Jessica zich in om verschillende evenementen en wedstrijden te organiseren. Zowel voor als achter de schermen is ze zeer actief betrokken bij de organisatie en is het elke keer weer een uitdaging om de vrijwilligers bij elkaar te krijgen om mooie wedstrijden voor de vereniging te organiseren. Maar zoals bij elke vrijwilliger staat de bescheidenheid centraal: “Er zijn zoveel andere mensen die ik ken en ook zoveel vrijwilligerswerk verrichten”. En ook Richard te Vaarwerk is een van die mensen die met het hele onderhoud van het gebouw, baan – en terreinonderhoud nauw betrokken is bij de club. Samen met Henk Somsen en vele vrijwilligers zetten zij zich in om elke woensdagochtend de baan weer zodanig in orde te maken dat de jeugd, junioren en senioren weer volop kunnen skeeleren en wielrennen.


Borculo

André Baks, de scheidend voorzitter van vv DEO, werd in Dijkhoek verrast met een fles wijn en een pak koffie. André heeft vele vrijwilligers gemotiveerd en de club gemaakt tot echte voetbalvereniging waar het de menselijke maat een belangrijke drijfveer is. Een echte wijk- en buurtclub. Hij heeft diverse functies bij DEO bekleed en is momenteel actief als barman. André die wars is van opsmuk, vond de pak koffie uit handen van Theo Helmers geweldig, “Zo ging mien mooder vrogger ok altied op visite.”

Lochuizen
Een grote verrassing was het toen Martine Tenhagen en Patricia Oostendarp bij Angelien Hartgerink uit Lochuizen voor de deur stonden. “Er zijn genoeg anderen, die meer doen dan ik!” was haar eerste reactie. In Rietmolen kent iedereen Angelien als een betrokken persoon, iemand die zich inzet daar waar ze maar kan. Jarenlang heeft ze de scepter gezwaaid in de verzorgingstent van Zomerfeesten Rietmolen, verzorgde ze de creatieve middag en ook op verschillende plekken in de DAR kwam en kom je haar tegen. Zomaar een paar voorbeelden.
Inmiddels is ze verhuist naar Lochuizen en ook daar zit ze niet stil. Daar maakt ze deel uit van de werkgroep Toekomst en kookt ze met anderen voor buurtgenoten. Dat ze niet stil kan zitten bewijst ze ook vanuit haar Rustpunt ‘Den Tuutn’… daar vind je ondermeer een mini-bieb en een ruilbeurs voor zegels. Alles voor de mede-mens!

Meteen aan het werk
Kersvers raadslid Biense Klein Braskamp ging langs bij de vrijwilligers van Werkgroep Begraafplaats Gelselaar. Deze groep vrijwilligers werd door het Berkellandse CDA in het zonnetje gezet vanwege het uitstekende werk dat zij wekelijks verrichten op de begraafplaats in Gelselaar. Elke donderdag komt deze groep bij elkaar en verzorgen zij zo het totale onderhoud. De begraafplaats in Gelselaar ligt er altijd zeer strak en netjes bij, wat hen ook al jaren veel complimenten oplevert. Biense ging langs om ook de complimenten vanuit het Berkellandse CDA over te brengen en verraste de vrijwilligers met een heerlijke taart in hun gezellige keet. Zo konden zij na een welverdiende pauze weer hard aan de slag!

Rekken
In Rekken ging een deel van de fractie langs bij de dorpscoöperatie en de Brede Werkgroep. De vrijwilligersdag was hier wat aan de aandacht ontsnapt. Actuele thema’s beheersen de agenda. Na een korte introductie werd de taart aangesneden, en ontstond er een mooie gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. “Het werk van de vrijwilliger gaat altijd door.”, aldus voorzitter Lotte Roos, “En het is mooi dat jullie hier de rol van volksvertegenwoordiger invullen.”


Neede

Ook was er een taartbon voor de vrijwilligers van de Vlearmusbus uit Neede. Deze actieve groep zorgt echt voor de verbinding van mensen. Verbinding maken in alle betekenissen van het woord. Patricia Oostendarp werd door voorzitter Gerrit Bruntink bijgepraat over de gehele organisatie en dat er zelfs in Noordijk ruimte nodig is voor hun activiteiten. Wanneer de vrijwilligers volgende week bij elkaar komen zal er wat extra’s bij de koffie zijn, beloofde Bruntink.

Beltrum
Als Beltrumse Agatha Klein Nijenhuis opsomt op waar ze als vrijwilliger actief is of is geweest, wordt ze bijgevallen door Anne Groot Zevert en Theo Helmers die haar helpen herinneren aan vrijwilligerstaken die volgens de bescheiden Agatha niet noemenswaardig zijn. De bloemen uit handen van Anne Groot Zevert zijn zeker op de plaats. Ruim 20 jaar post staan bij de Survivalrun in Beltrum, de tuinen doen van ruim 15 oudere alleenstaanden in Beltrum, Groenlo, Haarlo en Borculo, schoonmaken van de kleedkamers bij VIOS, herstelwerk van de voetbaltenues bij VIOS, het wassen van reserveshirts, nieuwe Beltrumers wegwijs maken binnen de parochie, coördineren van zorgvragen bij Meldpunt Beltrum en herstel- en verstelwerkzaamheden van kleding voor gezinnen. Ze doet het met alle liefde en met veel plezier. “Het is niet alleen het klusje klaren op zich maar ook oog voor het werk eromheen, kleine details maken zo’n groot verschil.”


Nieuwkomers sluiten aan
Tilly Verwaal-Knook woont met haar man nu een kleine vier jaar in Ruurlo. De Achterhoek was de streek waar ze steeds op vakantie kwamen. Het stel komt zelf uit Dordrecht. Tilly was daar ook altijd actief als vrijwilliger. “Ik heb alle bestuursfuncties destijds achtergelaten, maar hier ben ik dit jaar op verzoek in het bestuur van het Dorpshuis Ruurlo toegetreden”. Naast haar grote passie quilten is Tilly actief in de handwerkgroep en de wandelgroep. Ze is verrast over de bos bloemen die ze uit handen van Arjen van Gijssel krijgt. Samen op komen ze er op uit dat het een aanmoediging is, en symbool staat voor hoe nieuwe inwoners gemakkelijk in het dorpsleven opgenomen raken.
Anouk Slutter en Wily Erinkveld brachten een taart naar de vrijwilligers die de Oekraïense oorlogsvluchtelingen helpen daar waar nodig is. Dit voorjaar zijn Oekraïense vluchtelingen opgevangen in de “Schephuve” in Geesteren. Tegelijkertijd is er een brede vrijwilligersgroep vanuit Geesteren, Borculo en Haarlo ontstaan, die hand- en span diensten verrichten. De 90 Oekraïners zijn inmiddels verhuisd naar Borculo. De vele vrijwilligers zorgen nu voor de extraatjes dat varieert van een autoritje naar de huisarts tot het aandacht geven aan een verjaardag van de kinderen. Ook zorgt de groep voor ontspanning. Dit door uitjes te organiseren voor zowel de kinderen alsook volwassenen. De Oekraïnse gasten waarderen deze inzet.

CDA-Fractievoorzitter Theo Helmers kijkt terug op een geslaagde week. “De samenleving wordt mooier door alle vrijwilligers. Ongekend hoeveel mensen zich belangeloos inzetten. Of zoals Agatha Klein Nijenhuis al zei, een glimlach terug is voor ons al voldoende.”

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven