Raad wil verbod op klaphamer in Berkelland


BERKELLAND – Een motie van de BBB Berkelland leverde dinsdagavond een levendige discussie op tijdens de raadsvergadering. Fractievoorzitter Evelien Daalwijk van BBB Berkelland diende een motie in voor een verbod op de klaphamer in onze gemeente. Daalwijk vindt dat Berkelland niet moet wachten op het landelijke beleid, maar direct in actie moet komen. Vorig jaar kwam er een twaalf jarige jongen om het leven bij een ongeluk met zo’n klaphamer in buurgemeente Haaksbergen.

Volledig verbod
Na het indienen van de motie volgde er een levendige discussie welke breder werd getrokken dan de klaphamer alleen. GroenLinks en de Berkellandse Burger Partij maakte meteen van de gelegenheid gebruik om aan te geven dat zij nog verder willen gaan dan alleen een verbod op de klaphamer in onze gemeente. Leo Morren van GroenLinks vindt dit verbod een goed begin, maar wil uiteindelijk naar een volledig vuurwerk verbod. De meningen liepen behoorlijk uiteen bij de Berkellandse partijen. Zo vindt de fractie van de VVD dat de verantwoordelijkheid bij zulke tradities en evenementen bij de samenleving zelf ligt. Bennie Morsink van Boer Burger Bedrijf Lokaal vindt dergelijk verboden een landelijke aangelegenheid. 

Carbid
Portefeuillehouder Joost van Oostrum laat weten dat het knallen met een klaphamer in Berkelland nauwelijks voorkomt en dat dit wat hem betreft ook zo blijft. Wel geeft hij aan dat het carbid schieten een traditie is die wel op grote schaal in onze gemeente wordt uitgeoefend. “Wij zijn als gemeente aangesloten bij BOCK (Bewust Oplettende Carbid-Knaller). Hierin geven wij aan slechts carbid te schieten met een melkbus en een bal”. Van Oostrum vindt dat de gemeenteraad ook eens na moet denken aan het aanscherpen van de APV als het om carbid schieten gaat. “Ik ben niet trots op een carbidkanon van 8000 liter”. Han Boer (D66) benadrukt dat hij het knallen met een klaphamer helemaal geen traditie vindt. Boer steunt met zijn fractie de motie maar wil nog weleens heel duidelijk maken dat hij dit los wil zien van het carbid schieten.

Kleine meerderheid
Uiteindelijk behaald de motie van de BBB Berkelland een meerderheid. 16 van de raadsleden (D66, Gemeentebelangen, BBB, PVDA, Groenlinks en de Berkellandse Burgerpartij) steunden de motie. 11 (VVD, CDA en BBBL) stemden tegen. De APV zal hierop aangepast worden, dit zal overigens niet meer lukken voor de komende jaarwisseling. 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven