Tips voor Baas & Hond- Zo zijn de feestdagen voor iedereen leuk


BERKELLAND – In een vorig leven trainde ik als kynologisch instructrice met honden en gaf ik les aan de baasjes. Problemen onstaan vaak door het niet begrijpen van elkaar. Dit is in de mensenwereld zo, maar ook zeker in de wereld waar dieren en mensen samen komen. In dit stuk hoop ik de vertaalslag te kunnen maken van hond naar baas, zodat de feestdagen – en de dagen erna- voor iedereen leuk is.
Door Stefanie Kruizinga

Samen Kerst
De feestdagen staan voor de deur, en we mogen weer met de hele familie samenkomen. Voor de ‘Corona hondjes’ is dit waarschijnlijk de eerste ‘echte’ kerst en dat kan best spannend zijn. Daarom is het belangrijk te weten wat eventuele signalen kunnen zijn van je lieve Bello waaruit blijkt dat hij het even niet zo leuk vind. Leer je hond begrijpen zodat de feestdagen voor iedereen leuk wordt.

Bijtincidenten
Er wordt geschat dat er per jaar in Nederland ongeveer 150.000 mensen door een hond worden gebeten. Precieze cijfers zijn niet te vinden omdat een groot deel van de mensen een bijtincident niet melden. Veel mensen denken ‘Oh maar dat zal mijn hond nooit doen!’ Toch kan elke hond bijten, ook jouw hond. Waarom? Omdat veel te vaak belangrijke waarschuwingssignalen van de hond worden gemist. Van die 150.000 mensen belanden jaarlijks 200 mensen in het ziekenhuis na een ernstig bijtincident, soms zelfs met een fatale afloop.

Lichaamstaal
Bij zowel volwassenen als kinderen ontstaan bijtincidenten omdat deze de hond niet goed begrijpen. Het blijkt vaak moeilijk om de lichaamstaal van een hond juist te interpreteren. Zo kan bijvoorbeeld voor kleine kinderen het grommen van een hond of tanden laten zien lijken op lachen, met alle gevolgen van dien. Je mag van mij aannemen dat een hond nooit ‘zomaar’ bijt. Er is altijd een aanleiding en dikke kans dat de hond al meerdere malen heeft gewaarschuwd. De signalen kunnen soms heel subtiel zijn. Voordat een hond overgaat tot snauwen, ‘snappen’ en uiteindelijk bijten ervaar hij stress. Wanneer je de stresssignalen herkent kan je ingrijpen en de hond geleiden naar een rustige en veilige plek zoals bijvoorbeeld een bench of zijn mandje/kleedje op een rustige plek waar hij de ruimte en tijd voor zichzelf krijgt.

Stress signalen
Uiteraard is de context altijd erg belangrijk, maar toch deel ik graag een aantal veelvoorkomende signalen die gerelateerd kunnen zijn aan ongemak, stress, conflict bij de hond:

*Wegdraaien van het hoofd- de hond vermijd oogcontact en wendt zich af van datgene of diegene die hij wil vermijden. Vaak gaat dit samen met een lage houding of ‘wegkruipen’

*Tongelen- de hond likt heel snel en kort zijn lippen en/of neus af. Vaak is het een teken van spanning en stress. Dit kan samen gaan met staren of juist wegdraaien.

*Lichamelijk wegdraaien – Of de hond nu op de bank ligt of door de woonkamer loopt, het geeft aan dat het weg wil.

*Gapen & Hijgen- Ook dit kunnen signalen zijn van stress en spanning. Let ook in dit geval goed op de context; Wat gebeurt er in de ruimte? Staat de muziek hard, is het druk, rennen er kinderen om de hond heen?

*Lichamelijke onrust – druk doen, hyperactief. ‘Over de top’ gedrag. Vaak wordt dit geïnterpreteerd als: Kijk hem eens blij doen. Vaak is dit niet het geval en weet de hond niet wat hij met de betreffende situatie aan moet.

*Op de rug liggen en wegkijken – Vaak denken mensen dat de hond zich dan ‘schattig’ gedraagt en zich ‘overgeeft’ maar vaak wordt dit gecombineerd met het ’tongelen’ en kan het een signaal zijn dat de hond stress en spanning ervaart.

*Trillen, grommen, blik fixeren, bevriezen (het hele lichaam verstijfd)

Nogmaals: Kijk naar het gedrag en kijk naar de context. Stel de hond heeft net gegeten of gedronken en likt dan snel zijn lippen en of neus af, dan is dat geen teken van stress. Maar wanneer de jolige oom Bello net iets te stevig vast pakt terwijl Bello lekker ligt te slapen en de hond gromt of probeert weg te kruipen dan is dat een duidelijk signaal om de jolige om vriendelijk doch dringend te verzoeken om Bello met rust te laten.

Leiderschap
Wanneer de hond deze signalen laat zien neem ze serieus en straf de hond niet. Hij is aan het communiceren met jou. Waar een kind zou zeggen: Stop hou op, ik vind dit niet leuk zegt de hond nu op zijn manier hetzelfde: Stop hou op, ik vind dit niet leuk! Respecteer dit en haal hem uit die situatie. Wees een stabiele leider en help hem de situatie te overzien. Wanneer kinderen te druk zijn, zorg dat de hond ten alle tijden een plek heeft waar het zich kan terug trekken. Wijs de kinderen erop dat deze plek voor de hond is en niet voor hen.

Ik bedank je alvast namens Bello.

Fijne feestdagen!

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven