Traditioneel midwinterhoorngeluid klinkt in de regio, zo ook in Beltrum


BELTRUM – Het geluid van de traditionele midwinterhoorn is in deze tijd van het jaar veel te horen in de Achterhoek. Tijdens de adventsperiode trekken de blazers door de hele regio om hun liefhebberij uit te kunnen voeren.

“In principe mogen wij maar zes weken per jaar onze hobby uitoefenen”, vertelt organisator Dennis Meijer van midwinterhoornblazers ’t Slat. “Dus we zijn super trots om met z’n allen weer hier te mogen staan om te blazen.” Aan het begin van de adventsperiode kwamen zo’n vijfhonderd wandelaars uit heel Nederland naar Beltrum, om daar mee te lopen met de tocht. Zij werden begeleid door de klanken van 45 midwinterhoorns. “Op diverse punten staan midwinterhoornblazers die het geluid uitblazen”, legt Meijer uit. Vervolgens beginnen de blazers op het volgende punt met het produceren van geluid: “Totdat de cirkel rond is.”

Thanja Stortelder loopt de tien kilometer route: “Ik vind de omgeving mooi en de traditie die ze hier hebben met de midwinterhoornblazers”, vertelt ze. “En Beltrum is fantastisch om te wandelen en het weer is heerlijk, wat wil je nog meer?” Waar de vorst van afgelopen weekend zorgde voor perfecte blaasomstandigheden in Eibergen, bleef de temperatuur begin deze maand boven nul. Fijn voor de wandelaars maar een tegenvaller voor de blazers in Beltrum. “Je moet eigenlijk een beetje vorst hebben, dan draagt het geluid beter”, aldus blazer Bert Middelhuis. “Dan komt het tot wel vijf kilometer.”

Traditioneel geluid
Het geluid van de midwinterhoorns klinkt al jaren in de Achterhoek. “Dat is hier een traditie, nog van vroeger”, legt Middelhuis uit. “Vroeger hadden ze geen telefoon en dan bliezen ze naar elkaar toe als er wat was. Als ze hulp nodig hadden, bijvoorbeeld als een kind werd geboren of iemand overleed. Dan gaven ze elkaar een teken.”

Ervaren blazer
Middelhuis heeft veel ervaring met het blazen en leert nu anderen om ook klanken te spelen op de midwinterhoorn. “Ik leer de jongens melodietjes blazen”, vertelt de mentor. “Want het is niet makkelijk, je doet er wel een paar jaar over.” Stortelder heeft nooit eerder op een midwinterhoorn geblazen en verwacht daarom ook niet dat ze er goed in zal zijn: “Ik zou het denk ik niet kunnen, je moet er wel voor oefenen.”

Door REGIO8

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven