Gekapte eikenboom wordt kunst in Berkelland


BORCULO – Veertien kunstenaars uit Berkelland hebben kunst gemaakt uit een twintig meter hoge eik die door de gemeente is gekapt. De tentoonstelling ‘1 Eik & 14 Kunstenaars’ is woensdag geopend in het gemeentehuis in Borculo.

“Bij de gemeente heb ik een boom gevraagd en daar heb ik kunstenaars bij gezocht”, aldus Dolf Bierhuizen over de totstandkoming van de expositie. Het resultaat van de kunstwerken is divers, van een vis van gerecyclede materialen tot een heuse reddingsactie. Kunstenares Mirjan Koldeweij uit Eibergen maakte een eikenhouten handtas. “Toen ik het hout meteen zag had ik meteen dit idee, want een tas vertelt heel veel over personen die de tas dragen, vooral de inhoud”, zegt Koldeweij. “Kiep maar eens een tas om van iemand, dan komen er echt heel veel persoonlijkheden uit.”

Niet alle kunstenaars hadden voor het project ervaring met houtbewerking. Zo zijn er maar drie kunstenaars die echt alleen met hout werken. “Er zit een smid bij, er zit een bronsgieter bij en er zitten zelfs schilders bij”, schetst Bierhuizen. “Heel divers is het geworden.” De expositie is dit jaar op vier plekken in de gemeente te zien. “Dat is voor een kunstenaar heel fijn want je wordt ook weleens gevraagd voor één weekend”, aldus de Eibergse. “Het is fijn dat het hier gewoon drie maanden staat en dan bij de volgende ook drie maanden, want het brengen en halen is ook altijd weer een klusje.”

Door: REGIO8

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven