Paasvuren in Berkelland moeten worden aangemeld


BERKELLAND – Het paasvuur is een traditioneel evenement waar jaarlijks veel mensen van genieten. Op diverse plekken in onze gemeente worden al jarenlang paasvuren aangestoken. “Wij willen deze paasvuurtraditie behouden”. Laat een woordvoerder van de gemeente weten. Paasvuren mogen alleen aangestoken worden als er al vele jaren op die plek een paasvuur werd ontstoken. Meld paasvuren voor 1 maart via www.gemeenteberkelland.nl/paasvuur.

We zijn verantwoordelijk voor de gevolgen voor de natuur
“We dragen met elkaar de verantwoordelijkheid om goed te zorgen voor onze natuur. De Natura-2000 gebieden hebben te lijden onder teveel stikstof”. En paasvuren stoten ook stikstof uit. Daarom moet er voor paasvuren die ontstaan zijn na 7 december 2004 een stikstofberekening gemaakt worden, een zogenaamde AERIUS-berekening. Waarom 7 december 2004? Dat is de datum waarop het Natura 2000-gebied onder de bescherming van de Habitatrichtlijn (92/43/EEG) is gekomen.

Geen extra kosten voor organisatoren van bestaande paasvuren
Het maken van een stikstofberekening kost geld. “We gaan de organisatoren van traditionele paasvuren, die ontstaan zijn na 7 december 2004, niet opzadelen met deze extra kosten. Wij zullen de AERIUS-berekening in 2023 voor onze rekening nemen. De organisatie kan die AERIUS-berekening het jaar daarop weer gebruiken”.

Paasvuren kunnen gemeld worden via de website ven de gemeente
Stookt u al vele jaren een paasvuur op dezelfde locatie? Dan kunt u uw paasvuur online melden. De kans is groot dat uw paasvuur door kan gaan, maar de beoordeling is altijd maatwerk. Het paasvuur moet uiterlijk voor 1 maart 2023 gemeld worden!

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven