Concert door componerend cello-pianoduo Thomas Prechal en Jorian van Nee

EIBERGEN – De multi-talenten cellist Thomas Prechal (18) en pianist Jorian van Nee (23) treden op zondagmiddag 30 april op in de concertreeks van Podium Eibergen. Op het programma staan niet alleen werken van bekende klassieke componisten, maar ook van Thomas en Jorian zelf.

Het feit dat ze beiden prijswinnaars zijn bij nationale en internationale concoursen (onder meer het Prinses Christina Concours, Young Pianist Foundation Competition, Internationaal Celloconcours ‘David Popper’ in Hongarije) zegt al wat over de muzikale en instrumentale vaardigheden van zowel Thomas als Jorian. Maar het beste bewijs leveren zij zelf op het podium: hier hoort men direct dat men met twee bijzondere muzikale persoonlijkheden te maken heeft.

Nieuwe compositie ‘24 Februari’
Van Thomas’ compositie ‘24 Februari’ is de inkt net droog. Thomas: “Sinds ik in Parijs studeer – vanaf vorige zomer – word ik overspoeld door muzikale invloeden. Ik zoek in mijn composities daardoor zelf wat meer de vrijheid op, minder beperkt door een bepaalde harmonie of vorm. Ik ben heel benieuwd hoe dat uitwerkt op het publiek. Maar eerst gaan we het nog samen repeteren en zal Jorian ongetwijfeld ook nog met goeie ideeën aankomen.”

‘24 Februari’ heeft Thomas geschreven naar aanleiding van de inval van Rusland in Oekraïne vorig jaar. Dat maakte veel indruk op Thomas: “Mijn vaders familie komt uit Tsjechië, die is de Sovjetdictatuur daar indertijd ontvlucht. Dan raakt dit je extra hard.” De compositie heeft niet toevallig raakvlakken met de andere werken op het programma. “Janácek en Schubert, van wie we de bekende Arpeggione sonate spelen, kunnen met heel weinig noten ontzettend veel uitdrukken. Janácek maakt daarbij vaak gebruik van volksmuziek, zoals in Pohádka (‘Sprookje’), waar we mee beginnen. Ook ‘24 Februari’ is deels gebaseerd op een Tsjechisch volkslied, met als thema’s oorlog en afscheid. Afscheid is eveneens het thema van Dvoráks Rondo, geschreven vlak voor zijn vertrek uit Tsjechië naar Amerika.”

Jorians pianocompositie ‘How fast can you go’ vormt met zijn ‘grappige, vriendschappelijke karakter’ (aldus Jorian) een mooi contrast met deze drie componisten. Thomas en Jorian eindigen het programma met de virtuoze ‘Variaties op één snaar’ van Paganini. In de woorden van Thomas: “Een fijne afsluiting, waarmee we alle narigheid van oorlog en afscheid achter ons kunnen laten.”

Het concert vindt plaats op zondag 30 april om 14.30 uur in de Brackman Boerderij (Eibergen). Meer informatie en kaartverkoop, via www.podiumeibergen.nl

Foto: Melle Meivogel

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven