Op 5, 6 en 7 mei vindt het spetterende MeiSpektakel 2023 in Haaksbergen plaats

REGIO – Al jaren komen bezoekers van heinde en ver om heerlijk te struinen langs de winkels en kramen tijdens de Meimarkt. Vorig jaar blies een nieuwe werkgroep o.l.v Stichting evenementen Haaksbergen het evenement nieuw leven in. De Meimarkt is nu uitgebreid tot een heus MeiSpektakel. Dit betekent 3 dagen feest voor iederéén!

En dat laatste – voor iederéén- neemt Haaksbergen serieus. Want het MeiSpektakel is er écht voor iederéén. – Door Stefanie Kruizinga

Een begrip in de regio
Waar de Meimarkt – normaal gesproken 1 dag braderie – ruim 100 jaar geleden is begonnen, wordt deze dit jaar omgedoopt tot een enorm spektakel waaraan iedereen kan meedoen..Een kleine groep enthousiaste vrijwilligers is al maanden geleden gestart met een nieuw en inclusief plan en heeft zich 100% ingezet in samenwerking met Stichting Evenementen Haaksbergen (SEH). De organisatie heeft doorgeborduurd op het traditionele evenement dat inmiddels is uitgegroeid tot een begrip in de wijde regio. Een kwestie van tijd dat dit nieuwe ‘inclusieve’ evenement, Het MeiSpektakel, binnen no-time ook een begrip wordt.

Vanuit het hart
Tijdens het MeiSpektakel staat 3 dagen lang een geweldige kermis. Maar met het hele gezin naar de kermis gaan kost tegenwoordig erg veel geld. € 4,00 voor een ritje, of E8,- voor ‘eendjes vissen’  is tegenwoordig de norm en voor vele gezinnen is dit haast onbetaalbaar geworden. “Dat moet anders!” zeiden de organisatoren van het MeiSpektal. De organisatie is in gesprek gegaan met de kermisexploitanten en deze werden direct enthousiast toen ze hoorden van het plan en visie: inzetten op inclusiviteit en de kermis bereikbaarder maken voor een grotere groep. In goed overleg werd besloten de maximale ritprijs op € 2,50 vast te stellen. “Je bent er dus van verzekerd dat een rit in een attractie op de kermis in Haaksbergen niet meer dan € 2,50 kost.”  Hiermee is dit evenement uniek in de regio! 

Speciale munten voor een inclusieve kermis
De organisatie van het MeiSpektakel gaat zelfs nog een stapje verder. Uit informatie vanuit de Voedselbank en Rotary Haaksbergen (die ook veel doet voor kinderen in Eibergen en Neede, waaronder Sterren Stralen) blijkt dat een grote groep kinderen in armoede leeft. Voor deze groep heeft de organisatie ruim 2500 gratis munten beschikbaar gesteld die ze kunnen inleveren bij de kermisexploitanten. Om de privacy te waarborgen, zijn de namen alleen bekend bij de Rotary- en Voedselbank. Dit zijn dan ook de organisaties die zijn ingeschakeld bij de verdeling van de munten. De speciale nieuwe munten worden geleend van ‘Stichting Hoksbargse Reuring’.  Al met al een fantastische en unieke samenwerking met de kermisexploitanten en gemeente waar de organisatie ontzettend dankbaar voor- en trots op is.

Prikkelarme kermis 
Aan de inwoners en bezoekers met autisme, ADHD, epilepsie of hoog gevoeligheid is ook gedacht.  Zij kunnen op zaterdagochtend een bezoekje brengen aan de prikkelarme kermis. Is dat saai? Nee absoluut niet! De muziek staat zachter, er zijn geen lichtflitsen en de attracties gaan wat langzamer. Op die manier kan er ook door deze groep gezellig een ritje in de botsauto’s of draaimolen gemaakt worden. Of wat dacht je van genieten van een heerlijke verse donut zonder overprikkeld te worden. Het is allemaal mogelijk op de prikkelarme kermis. Haaksbergen hoopt hiermee een goed voorbeeld te zijn en een trend te zetten waar het gaat om inclusiviteit.

Voor de kleine Kunstenaar & Artiest 
Waar Haaksbergen vanuit de geschiedenis een rijke cultuur kent van kunstenaars en artiesten is ervoor gekozen om de volgende generatie jonge kunstenaars te inspireren. Alle basisscholen doen mee aan een kleurwedstrijd. Dit betekent dat ruim 1700 kinderen voor de meivakantie een kleurplaat mee naar huis krijgen. De kleurplaat is speciaal voor het MeiSpektakel getekend door de Haaksbergse kunstenares Ida Hartlief. Tot en met 30 april kunnen de kinderen hun kunstwerken inleveren bij de Bibliotheek in de Kappen. Op zaterdag 6 mei, na afloop van de prikkelarme kermis, worden de prijzen uitgereikt door twee wel heel bijzondere gasten samen met de centrummanager. Wie die bijzondere gasten zijn blijft nog even geheim!

Bevrijdingsdag & het SpringEvent 
Vorig jaar bleek het grote gratis SpringEvent al een enorm succes. Daarom wordt dit jaar het evenement opnieuw georganiseerd en is het onderdeel van het MeiSpektakel. Stormbanen, klimbanen en ook voor de allerkleinsten is er een mooi aanbod aan springplezier. Voor elke leeftijd zijn er super toffe dingen te doen.

Op vrijdag 5 mei om 11:59 uur tellen we af en springen we een fantastisch weekend tegemoet. The GAP, het tijdelijke groene hart van Haaksbergen, heeft dit evenement geadopteerd.  Een grote groep vrijwilligers houdt samen met de EHBO bij alle attracties een oogje in het zeil, zodat het niet alleen een geweldige maar ook een veilige dag wordt. FC Noaber is hiervoor speciaal ingevlogen zodat ook het jeugdvrijwilligerswerk  wordt gestimuleerd. Een win-win situatie.

Meimarkt en Koopzondag
Op zondag 7 mei kun je vanaf 10:00 uur vanaf de kop van de Molenstraat tot aan de kop van de Spoorstraat, met een rondje Markt, Kalter, Hibbertsstraat en een retourtje Blankenburgerstraat heerlijk struinen en slenteren langs de winkels en kraampjes. Tussendoor vind je ook deelnemers zoals Politie Haaksbergen, Wens Ambulance met ‘Rijden voor Geluk’ en andere goede doelen met leuke en inspirerende stands. En niet te vergeten is er die dag plek voor het evenement waar menig kinderen het hele jaar naar uitkijken; de Kinderrommelmarkt!

Swingen op Live muziek
In The GAP kan je ontspannen op het Cultuurplein en genieten van livemuziek van o.a. slagwerkgroep de Pleerstökskes, het Studenten- en seniorenorkest, het Concertorkest en Brasscessity. Ook zijn er flitsshows te zien van Midanza. Prachtige kunstwerken van  verschillende Haaksbergse beeldende kunstenaars maken er die dag naast ‘feest voor het gehoor’ ook nog een feest voor het oog van. 

Naast The GAP kan je vanaf 12.00 uur ook genieten van muziek op het horecaplein bij Zeezicht – De Molen – Domino’s. Je kunt daar heerlijk de heupjes losgooien en Rock ’n Rollen met Lynn and The Rattleshakes, Band Onbekend en de CCR coverband – The Travelin’ Band. Voor ieder wat wils!

Rotary Speelmiddag bij De Kappen 
Binnen en rondom De Kappen (Blankenburgerstraat) worden de kinderen tijdens het MeiSpektakel door de Rotary uitgedaagd op het gebied van sport, spel, muziek en cultuur. Dit jaar werkt de speelmiddag samen met Universiteit Twente en Saxion Hogescholen. Deze zorgen voor een inspirerende en laagdrempelige kennismaking met de wetenschap. De kinderen kunnen verschillende experimenten en proeven uitvoeren die onder andere in het teken staan van verduurzaming en duurzaamheid.

In het kort 

  • Programma:

  • 5 mei // Kermis op de Markt & Spring Event in The GAP

  • 6 mei // Kermis op de Markt & prijsuitreiking kleurwedstrijd

  • 7 mei // Koopzondag – Kermis op de Markt – Meimarkt Braderie – Kinderrommelmarkt

    Voor meer informatie neem een kijkje op de Site https://www.haaksbergennatuurlijk.nl

 

Wie organiseert al dit moois?
Stichting Evenementen Haaksbergen (SEH) voert het evenementenjaarplan uit, dat samen met ondernemers uit het centrum en de HOV (Haaksbergse Ondernemers Vereniging) is gemaakt. 

De werkgroep bestaat uit :
Bestuurslid SEH en ondernemer René Broekhuis, centrummanager Madelon Kuijk, voor Hoksebargse Reuring en The GAP Tanja Lammers, kermis & evenementenorganisator Thijs Luiken en inwoners Ronnie Wientjes, Sam Essink, en Wendy Reinderink. Zowel de werkgroep als de stichting en de vele vrijwilligers  hopen met dit  weekend een prachtige blauwdruk te gaan leveren waardoor Haaksbergenaren en bezoekers het MeiSpektakel in hun hart sluit en er hopelijk een nieuwe traditie is geboren.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven