Componist Erik Satie in het volle licht van de synagoge van Borculo

BORCULO – Op zondag 4 juni staat het volle licht op de Franse componist Erik Satie. In het stemmige interieur van de synagoge in Borculo speelt Rien Wulffraat, Lochems pianist, muziek van Erik Satie (1866-1925) en vertelt boeiend over diens leven, vooral over de invloed die hij had op componisten als Poulenc en Ravel. En over Satie als grondlegger van de minimal music avant la lettre. De teksten die Satie schreef over muziek worden gelezen door Margreet van Aanholt, soms als achtergrond bij de muziek. Deze muzikale happening begint om 14:30 uur.

Rien Wulffraat is een klassiek geschoold pianist, opgeleid aan het Rotterdams Conservatorium, maar heeft zich ook allround ontwikkeld op het terrein van jazz- en popmuziek en op de accordeon met joodse volksmuziek. Hij maakt deel uit van de klezmerband Di Mechaje. Hij was oprichter van de Big Band Zutphen en het Simeonkwartet, vernoemd naar de componist Simeon ten Holt, vooral bekend van zijn werk Canto Ostinato voor 4 piano’s. Hij is tevens oprichter en bevlogen organisator van de Bachweken Lochem, de weken rond Pasen waarin o.a. de Mattheus Passion wordt uitgevoerd in de St. Gudulakerk. Kortom, een veelzijdig en bovenal kleurrijk musicus.

Erik Satie (1866 – 1925) was een Franse componist en pianist. Hij was de zoon van een Franse vader en een Britse moeder. Hij studeerde aan het Conservatorium van Parijs, maar was een onopvallende student en behaalde geen diploma. In de jaren 1880 werkte hij als pianist in café-cabaret in Montmartre in Parijs en begon hij werken te componeren, meestal voor solo piano, zoals zijn Gymnopédies. Vanaf ongeveer 1910 werd hij het middelpunt van opeenvolgende groepen jonge componisten die aangetrokken werden door zijn onconventionaliteit en originaliteit. Onder degenen die tijdens zijn leven door hem werden beïnvloed, waren Maurice Ravel en Francis Poulenc. Erik Satie heeft gedurende zijn leven nooit gestreefd naar faam, maar desondanks is zijn muziek tegenwoordig wereldberoemd. Zijn composities laten een diepe indruk achter op de luisteraar en hebben een belangrijke plaats in de muziekgeschiedenis ingenomen. In Debussy’s impressionisme, Stravinsky’s modernisme en zelfs in het minimalisme van John Cage is Saties invloed hoorbaar. Hij was een ‘minimal music’- componist avant la lettre. Hij inspireerde beroemde hedendaagse minimalmusic-componisten als Ludovico Einaudi en Philip Glass. Zijn pianowerken, vooral de populaire Gymnopédies en Gnossiennes, hebben het stempel ‘easy listening’ gekregen – iets dat Satie waarschijnlijk wel zou hebben kunnen waarderen. ‘Ik heb nog nooit een noot geschreven die ik niet meende’.
Voor inschrijven en meer informatie over deze en alle andere activiteiten, zie activiteiten.synagogeborculo.nl

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven