Wereldburger Astrid realiseert meisjesdroom in Noordijk

NOORDIJK – Na vele omzwervingen vindt Astrid uiteindelijk door de liefde de weg naar Noordijk in ons prachtige Berkelland om uiteindelijk haar meisjesdroom, ‘iets met koeien doen,’ te verwezenlijken. Stefanie Kruizinga spreekt met Astrid van Het Buurtkupertje in Noordijk.

Vader
Opgroeiend in het westen van het land zag Astrid haar vader al regelmatig vertrekken voor zijn werk naar Amerika. Hij was boomkweker en reisde regelmatig met de luchtvaartmaatschappij Icelandair die, hoe kan het ook anders,  een tussenstop maakte op IJsland. Al snel realiseerde hij zich dat zijn planten het veel beter zouden doen in het IJslandse klimaat en startte daar een bedrijf.

Zaadje gepoot
Vanaf het moment dat Astrid 18 jaar is, pakt ze haar koffer in en leeft een reizend bestaan waar ze werk en het genieten van andere culturen combineert. Halverwege de jaren 90 besluit ze een half jaar bij haar vader in het bedrijf op IJsland te gaan werken waar het zaadje wordt gepoot voor wat later zou uitgroeien tot een grote liefde voor het ruige eiland. Toch vertrekt ze deze keer en reist ze onder andere door naar Israël om daar vervolgens een langere tijd te verblijven. IJsland blijft in haar hoofd rondspoken en uiteindelijk besluit ze naar het eiland terug te keren. Negen jaar lang runt ze als zelfstandig ondernemer een succesvol bedrijf. Maar waar IJsland het overgrote deel van de tijd als ’thuis’ voelt, worden de lange winters en de donkere dagen toch het breekpunt en besluit Astrid terug te keren naar Nederland.

Wat nu?
“Eenmaal terug in Nederland stelde ik mijzelf de vraag; “Wat wil ik nu echt?” vertelt Astrid. “Mijn meisjesdroom is altijd geweest om iets met koeien te doen. Maar wat precies? Ik wist het niet. Ik wist dat koeien gemolken moesten worden, dus besloot daar te beginnen.” Ze besluit  meerdere boeren aan te schrijven en te vragen of ze hulp nodig hebben bij het melken. Een boer reageert. Ze leerde het melken en elke dag kreeg ze meer ‘feeling’ met het boeren bedrijfsleven.

Nooit te oud om te leren
“Ik vond het geweldig en besloot mij in te schrijven bij de landbouwschool Warmonderhof. Ik kon stage lopen bij hetzelfde bedrijf waar ik al werkte en heb toentertijd ook het zuivelen geleerd.” De interesse van Astrid gaat al snel uit naar het duurzaam boeren, waarbij respect voor de natuur en het dier voorop staan. Dit zie je ook terug bij Het Buurkupertje.

De liefde voor partner en het vak
Alsof het zo moest zijn komt haar partner Marty- een trotse boer-  op haar pad en al snel ontstaat het idee voor Het Buurtkupertje. Deze boerderijwinkel onderscheidt zich door de verkoop van eigen gemaakt ijs. Naast het heerlijke ijs verkopen ze ook nog prachtige kazen -boerenerf kaas-  en andere zuivelproducten zoals eigengemaakte yoghurt, Kefir, diverse melkdranken en hangop.  

Daarnaast verkoopt het Buurtkupertje ook mooie lokale en biologische producten die lokaal worden ingekocht. Op die manier kan er duidelijk verteld worden waar de producten vandaan komen en door wie ze gemaakt worden. Denk hierbij aan eieren en biologisch varkensvlees. “Ook is er sinds kort een melktap aanwezig waar heerlijke rauwe melk getapt kan worden,” vertelt Astrid enthousiast, “En deze zomer willen we ook groenten en fruit gaan verkopen, deze komen ook van lokale boeren.”

Living the dream
“Ik kan nu wel zeggen dat ik mijn droom leef,” zegt Astrid terwijl ze nadenkend voor zich uit kijkt. “Ik zie ook wel overeenkomsten tussen IJsland en Noordijk. Hier heerst ook een sterke gemeenschapszin, het naoberschap. En dat vind ik iets heel moois. Want als je iets wilt, redt je het niet alleen. Je hebt hoe dan ook zo af en toe iemand nodig. En ik ervaar de mensen hier als behulpzaam” Na een druk en avontuurlijk leven lijkt het alsof hier, in Noordijk, alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Ohja!” roept Astrid, “We vinden het beiden geweldig als mensen komen aanlopen om eens kennis te maken. We hebben een open boerderij. Dus iedereen is meer dan welkom!”

Website & adres
Wil jij het heerlijke ijs proeven van Astrid en haar dames? Het adres van Het Buurtkupertje is Kupersweg 1 in Noordijk. Let wel even op voordat je er enthousiast naar toe fietst; neem even een kijkje op de site voor de openingstijden en andere relevante informatie.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven