CDA wethouder Van Gijssel pleit voor miljarden gebiedsgeld voor de Achterhoek

BERKELLAND – Op de dag dat bekend werd dat veel provincies geld voor hun gebiedsplannen geld vragen, valt op dat de provincie Gelderland achterblijft. En dat is voor deze grote landbouwprovincie opvallend.

Arjen van Gijssel is als wethouder van de gemeente Berkelland lid van de stuurgroep die namens de Achterhoek ook een eerste schets voor een gebiedsprogramma maakte. Hij is tevens lid van het Algemeen Bestuur van de Nederlandse Plattelandsgemeenten P10 en voorzitter van de thematafel wonen van de 8RHK Ambassadeurs.

Van Gijssel reageert op zijn LinkedIn pagina op het NOS-nieuwsbericht van vanmiddag. Volgens hem kunnen de Gelderse gebiedsplannen evenmin zonder geld. Van Gijssel: “Voor de Achterhoek geldt dat we ook een prijskaartje hebben klaarliggen. Op mijn initiatief wordt daaraan nu druk gerekend”.

Zoals in het nieuws wordt opgemerkt, wilde het college van de Provincie Gelderland voorlopig nog niks aan claims bij het Rijk indienen. Van Gijssel: “Ik ben benieuwd of het provinciale college wel snapt dat onze provincie niet kan achterblijven. Ik heb overigens goede hoop”.

Ook in de Achterhoek zijn de opgaven groot. Van Gijssel: “Ga maar na: er zijn veel grondverwervings-, innovatie-, en groen-blauwe dienstvergoedingsgelden nodig voor de gebiedsontwikkeling in de Achterhoek, waar agrariërs straks een centrale, levensvatbare rol in kunnen gaan spelen”.

Zoals bekend gaat het in de Achterhoek niet alleen om stikstof, maar ook om het tegengaan van droogte. Van Gijssel: “We hebben hier stoppers en vrijwillige uitkoop, overigens zonder al te veel piekbelasters. Maar dat je dit gebied wel moet herinrichten, vraagt dus om veel lokale creativiteit en geld. Als het Rijk het dan niet doet, met een landbouwakkoord, dan moeten we het zélf maar regelen. Dat kunnen we. Misschien moeten we wel naar een grondbank, zodat je als overheid regie houdt. We staan te popelen om via ruilverkaveling de landbouwtransitie te begeleiden. Er gaan gewoon boerderijen vrijvallen en er zijn boeren die willen extensiveren. Alleen al het VAB beleid (vrijkomende agrarische bebouwing, red) kost handgeld. In Berkelland zijn al de nodige goede ervaringen”.

Van Gijssel merkt op dat de leefbaarheid van het platteland steeds het uitgangspunt moet zijn. “We moeten ook door met woningbouw, fijnmazig tot in alle kernen”. Al langer pleit hij er voor dat het Rijk ook de onrendabele toppen van woningbouwprojecten financiert. Zoals deze week bekend werd, heeft de gemeente Berkelland 2,4 mln van Rijk en provincie binnengekregen voor gecombineerde woningbouw in Berkelland, als eerste plattelandsgemeente. Dat smaakt naar meer.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven