HelemaalGroen: Statiegeld op plastic flesjes en blikjes helpt


BERKELLAND – Sinds 1 april wordt er statiegeld geheven op kleine plastic flesjes en blikjes. Bij HelemaalGroen zien ze dat dit effect heeft. “Dit soort regelgeving helpt zeker bij het tegengaan van zwerfafval, maar er valt ook nog genoeg te rapen”, aldus initiatiefnemer Jaap de Boer.

Een schone omgeving, zonder zwerfvuil. Dat is waar Jaap de Boer en alle andere 13.000 vrijwillige deelnemers door het land zich voor inzetten. Inmiddels telt Berkelland 522 deelnemers en elke dag maken zij zo’n 60 kilometer schoon. Vorig jaar is er 220.000 kilometer geregistreerd via de app. “Daarmee staat Berkelland met stip bovenaan in het tegengaan van zwerfafval”, aldus Jaap de Boer. Wethouder Hans van der Noordt: “We zijn erg blij met dit burgerinitiatief en alle deelnemers die hier tijd aan willen besteden.”

4 jaar geleden startte Jaap de Boer vanuit Geesteren met 7 enthousiaste medestanders het burgerinitiatief HelemaalGroen. Inmiddels lukt het met de app in heel Nederland mensen enthousiast te maken zwerfafval op te ruimen. Wethouder Hans van der Noordt: “Onze gemeente is vanaf het begin betrokken bij de app en faciliteert, niet alleen met gratis grijpers, hesjes en afvalzakken, maar ook door zo snel mogelijk te handelen als er een melding binnenkomt van gestort grof vuil.”

Hoe werkt de app?
Bij de start van een zwerfvuilactie kun je de app activeren waarna de afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar wordt op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en 2 maanden later is het bruin. Opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen, waardoor de kaart van Nederland steeds groener wordt. De app is te vinden via app.helemaalgroen.nl.

Foto: Femke Grooters uit Neede, ambassadrice voor HelemaalGroen

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven