Orgelconcert in Ruurlose Dorpskerk


RUURLO – De eerste zaterdag van de Open Kerk in Ruurlo is zaterdag 17 juni is. De middag wordt afgesloten met een orgelconcert door Kees Mijderwijk dat rond 15.30 uur begint.

Kees Mijderwijk bespeelt het mooie kerkorgel, dat in 1840 in de Dorpskerk werd gebouwd door Johann Heinrich Holtgräve. Deze orgelbouwer werd vooral beroemd door zijn twee grote orgels in Deventer. Deze staan in de Grote of Lebuïnuskerk (bouwjaar1839) en de Bergkerk (1843). Mijderwijk noemt zichzelf een amateur-organist, maar dan wel iemand met veel ervaring. Tot 1 januari 2014, toen hij op 71-jarige leeftijd afscheid nam, was hij de organist van de Evangelisch – Lutherse gemeente in rusthuis De Wartburg in Utrecht. Daarvóór was hij organist van de lutherse gemeenten in Den Bosch en Bodegraven. Sinds enkele jaren woont hij in Ruurlo. Deze zomer is hij regelmatig te horen tijdens de Open kerk op zaterdagmiddag.

Kleinere werken
De organist blikt vooruit op wat men op 17 juni vanaf 15.30 uur te horen krijgt: “Ik speel die middag veelal wat kleinere werken van componisten uit Nederland, Frankrijk, Italië en Duitsland die leefden in de eeuw die voorafging aan het geboortejaar van Johann Sebastian Bach (1685). Hoewel Bach nooit buiten Duitsland is geweest, werd hij muzikaal beïnvloed door componisten uit de genoemde landen. Het is boeiend de overeenkomsten en verschillen tussen deze componisten uit verschillende delen van Europa te horen. Een belangrijke overeenkomst is de polyfone schrijfstijl, die het principe van de gelijkwaardigheid van alle stemmen hanteert. J.S. Bach was de absolute meester op dit gebied, maar heeft dit niveau alleen kunnen bereiken dankzij muziek van eerdere componisten.”
De entree tijdens de Open Kerk is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven