Ruurlose alpaca’s zoeken verkoeling onder de sproeier


RUURLO – Nu het kwik tot boven de 25 graden stijgt is het voor de vijf alpaca’s van Anita Claassens in Ruurlo afzien. De dieren hebben nog tot donderdag hun wintervacht, daarom trekt de eigenaar alles uit de kast om het voor haar dieren aangenaam te maken.

“We hebben een badje en een sproeier. Het is heel warm dus meestal vinden ze het wel lekker om verkoeling te hebben op zo’n warme dag”, aldus de eigenaar. “Sowieso vinden ze het wel lekker om met hun pootjes of met hun buikje in het water te liggen als het warm is. Maar zeker omdat ze nu wegens omstandigheden nog niet zijn geschoren, is hun vacht gewoon heel dik en hebben ze het echt heel erg warm.” De alpaca’s zijn normaal rond deze tijd van het jaar al wel van hun wol af. Maar een van de dieren is gecastreerd en direct daarna scheren zou voor te veel stress zorgen, daarom besloot Anita de afspraak te verzetten.

Dat haar dieren het warm hebben merkt ze aan alles. “Ze hebben wel echt behoefte aan verkoeling en water is natuurlijk heerlijk om mee te spelen, dat vinden ze leuk.” In april verruilde Anita met haar gezin en haar dieren Noord-Brabant voor de Achterhoek. Hoewel de eigenaar oorspronkelijk niets met alpaca’s had, kocht ze er in 2018 twee, inmiddels heeft ze er vijf. “Ik heb een dochter en die heeft me in alles wat alpaca was getagd, jarenlang, dus op een gegeven moment dacht ik: ja dan moeten we er maar aan geloven.”

Wandelen met de alpaca’s
Bezoekers kunnen in Ruurlo terecht voor een wandeling met de alpaca’s. Ook tijdens deze wandelingen wordt rekening gehouden met de dieren, zo vertrekken ze vanwege de hitte al om half tien ’s ochtends. “Veel mensen vinden dat lastig, want ze moeten vroeg hun bed uit, maar als je kijkt naar de dieren, die hebben het echt warm”, legt Anita uit. “En ik vind het niet verantwoord om ’s middags in de warmte te gaan wandelen, dus dat doen we niet.”

‘Laatste warme dagen met vacht’
De dieren zitten nog even met hun wintervacht, maar een oplossing is aanstaande. “De scheerder komt donderdag, dus het zijn voor hun ook de laatste warme dagen met vacht”, aldus de eigenaar. “En daarna kunnen ze afkoelen en dan zijn ze ook wat actiever.”

Door: REGIO8

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven