Lidy Blaauw laat zich zien als veelzijdig kunstenaar


RUURLO – Wie de expositie van Lidy Blaauw in de Dorpskerk van Ruurlo bezoekt, valt meteen op hoe veelzijdig deze beeldend kunstenares is. We zien veel fotografie, maar daarnaast is haar ruimtelijk werk, van monumentale projecten tot klein werk, ook volop aanwezig.

Lidy Blaauw maakt in opdracht van bedrijven en overheden regelmatig grote ruimtelijk objecten. Daarvan zijn foto’s te zien omdat die werken te groot zijn om in de Dorpskerk te tonen en – nog belangrijker – omdat ze op locatie bij de opdrachtgevers overal in het land staan. Van het object ‘Impoderabilia’ staat een miniatuur op de expositie. Zij maakte dit werk in opdracht van Kunstronde Drenthe met als thema ‘De horizon van Drenthe’. Klein ruimtelijk werk is ruim aanwezig. Dit zijn vaak abstracte, kwetsbare beelden van bescheiden afmetingen. Heel bijzonder is de ring die zij maakte voor een overleden dierbare.

Fotografie
Water is een terugkerend element in haar fotografie. Licht speelt daarbij een belangrijke rol. Het zijn kleurrijke abstracte foto’s, maar ook realistische detailfoto’s van snel stromende rivieren en zwart-wit foto’s van installaties met geprojecteerde lichtvormen. Soms zijn er ook vervreemdende effecten, zoals de stenen die in het water lijken te zweven. Twee jonge bezoekers van de expositie begrijpen niet hoe dat kan totdat de kunstenares uitlegt dat die stenen in werkelijkheid gewoon op de bodem liggen.

15 en 22 juli
De expositie is in de Dorpskerk van Ruurlo nog te bezichtigen op de zaterdagmiddagen 15 en 22 juli tussen 14.00 en 16.30 uur. Lidy Blaauw is beide middagen aanwezig om met de bezoekers over haar werk in gesprek te gaan. Tijdens de expositie bespeelt organist Kees Mijderwijk regelmatig het fraaie Holtgräve-orgel. Een bezoek aan de expositie is een unieke gelegenheid om te genieten van kunst en muziek en tussendoor ook de 700 jaar oude, prachtige gotische kerk te bewonderen. Daarbij helpt een toelichting waarop verrassende details worden beschreven. Natuurlijk is het ook mogelijk om gewoon even stil te zijn en een kaarsje te branden in de Stiltehoek. De entree is gratis. Een vrijwillige bijdrage is meer dan welkom.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven