FC Eibergen kiest voor olifantsgras

EIBERGEN – Olifantsgras? Of ook wel Miscanthus Giganteus genoemd, is een houtachtige grassoort afkomstig uit Zuidoost-Azië. Deze grassoort kan wel 4 meter hoog worden. Zijn hier de voetbalgrasvelden van FC Eibergen mee ingezaaid? Nee dat niet, die velden zijn momenteel wel in onderhoud gegaan om in september weer van topkwaliteit te zijn zodat we in het nieuwe voetbal seizoen er weer goed op kunnen voetballen.

 

Twee seizoenen
Naast veld 2 tegen de omheining aan is een is een strook van 100 meter olifantsgras ingeplant, deze “wortelsysteempjes” groeien na twee seizoenen uit tot een volwassen plant met een hoogte van ruim 3,0m. Deze 100 meter lange strook zal komende jaren uitgroeien tot een groene haag. Na de oogst in maart/april is de cellulose en lignine uit miscanthus een goede grondstof voor de papierindustrie en de wegenbouw. Ook zijn er ontwikkelingen om dit vezelgewas te gebruiken als bouw/isolatiemateriaal in woningen en gebouwen. Miscanthus is ook de ideale schuilplek voor insecten, spinnen, vogels en klein wild door de hoogte en dichtheid van het gewas. Uitstekend voor de bovengrondse biodiversiteit. Maar de grootste en onzichtbare biodiversiteitswinst vindt plaats onder het oppervlak. De bodem verbeterd significant.
Het gewas zorgt voor zelfbemesting en bodemverrijking doordat de nutriënten in de winter naar het wortelstelsel trekken en behouden blijven. Het gevallen blad composteert waardoor er aanvullende voedingstoffen in de bodem komen. Hierdoor volgt een toename van wormen microben, schimmels samen zorgen die voor een gezonde bodem. Dit voorkomt verdroging en erosie.
Miscanthus vermeerdert zichzelf door het uitlopen van knopen op de rizomen/wortels, waardoor nieuwe scheuten opkomen. Deze blijven in de pol en lopen niet verder uit naar aanpalende gronden of onze natuurgrasvelden. Daarnaast produceert het gewas geen zaden waardoor het bovengronds ook niet vermeerdert. Miscanthus is niet invasief, het woekert niet en vormt geen bedreiging voor bestaand groen.

Maar waarom kiest FC Eibergen voor olifantsgras?
“Wij dragen graag bij aan het verbeteren van de biodiversiteit op ons sportpark, daarnaast neemt het 4 keer zoveel CO2 op uit de lucht als bomen. Zo draagt dit ‘vergeten’ deel van het sportpark bij aan het verbeteren van het voetbalsportklimaat.
Naast dat we een brede strook hebben ingeplant met olifantsgras hebben we ook daarnaast een 3 meter brede strook over de gehele lengte naast veld 2 ingezaaid met bloemenmengel. Ook ons oude veld 5 is weer voorzien van nieuw bloemenmengsel aanplant. Wat straks weer een mooie entree geeft langs het net nieuw aangelegd Bijenpad”. 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven