‘Meer ruimte en privacy door aangebouwde zorgkamer’

BERKELLAND – Erni Samberg kan nauwelijks bewegen. Met de trap naar boven? Dat lukt door gezondheidsproblemen al jaren niet meer. Haar man Henk timmerde daarom in 2013 een deel van de woonkamer af. Meneer Samberg: “Zo stond haar bed beneden op een afgeschermde plek en kon ik Erni thuis blijven verzorgen. Maar door haar groeiende zorgbehoefte hadden we meer ruimte in huis nodig. We moesten dus op zoek naar een andere oplossing.”

Die oplossing kwam er, in de vorm van een aanbouw. Meneer Samberg had dit idee al jaren in zijn hoofd. Als mantelzorger wist hij precies wat zijn vrouw nodig heeft: “Het verschilt per situatie wat er wel en niet kan bij een mantelzorgwoning. Toen ik mijn bouwaanvraag indiende bij de gemeente Winterswijk, kreeg ik het advies om er een zorgkamer van te maken. Dan mocht ik onze woning – naast de toegestane 20 m2 – met nog eens 10 m2 extra uitbreiden. Dat heb ik gedaan. Het hele proces duurde bijna anderhalf jaar, maar die extra ruimte is een verademing. Ik raad het iedereen aan.”

Henk Samberg: “We hebben nu veel meer privacy. Mijn vrouw hoeft bijvoorbeeld niet meer te douchen in de hal, in de omgebouwde voorraadkast. Als we haar daarheen verplaatsten, moest altijd de voordeur dicht en vroegen we onze kinderen boven te blijven als ze vriendjes op bezoek hadden. Nu is er gewoon een ruime douche in de zorgkamer. Krijgt mijn vrouw zorg? Dan hoeft ze daarvoor niet meer naar de woonkamer verplaatst te worden. Ik kan dus rustig tv kijken als zij in de zorgkamer hulp krijgt. Er is ook een klein keukentje waar de medewerkers van de thuiszorgorganisatie hun handen kunnen wassen na de medische handelingen. En er is voldoende opbergruimte. Het is ook veel veiliger zo. Bij brand hoeven we geen rolstoel door de hal te manoeuvreren. De zorgkamer heeft openslaande deuren naar de tuin, het bed kan zo naar buiten.”

De woninguitbreiding, zoals de zorgkamer van de familie Samberg, is één van de drie mogelijke typen mantelzorgwoningen. Een ander type is de verplaatsbare woonunit, die iemand tijdelijk in de eigen achtertuin zet. En bij het derde type wordt een bestaande schuur of garage omgebouwd tot mantelzorgwoning. Meestal mag u een mantelzorgwoning vergunningsvrij bouwen. Er gelden wel strikte voorwaarden voor onder andere de hoogte, plaatsing, inhoud en de gebruiksduur van de woning. Alle typen mantelzorgwoningen moeten voldoen aan de regels van het Bouwbesluit.

Overweeg jij ook een mantelzorgwoning te plaatsen? Laat je dan door de gemeente Berkelland informeren over de mogelijkheden.

Meer weten over ondersteuning bij mantelzorg in Berkelland? Neem dan contact op met Voormekaar via telefoonnummer: 0545 250 300 of email: [email protected].

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven