Combi Natuurfeest voor kinderen en Open Monumentendag op Natuurpark Kronenkamp


NEEDE – Op zaterdag 9 september worden van 11.00 tot 16.00 uur op Natuurpark Kronenkamp in Neede zowel activiteiten in het kader van het Natuurfeest Fête de la Nature voor kinderen alsook van de Open Monumentendag georganiseerd. Een imker met een (open) bijenkast zal aan de kinderen laten zien hoe bijen honing maken en er is een activiteit om te laten zien wat de positieve intenties van water zijn. Ook worden er zeepbellen gemaakt en kan er met waterraketten worden geschoten. Kinderen mogen uilenballen uitpluizen (zien wat de uil heeft gegeten) en in het toekomstige 360-graden theater worden korte klankschaalconcerten gegeven.

Thema
Het thema ‘Levend Erfgoed’, voor de Open Monumentendag van dit jaar, wordt kracht bijgezet door het Waterschap Rijn en IJssel door te vertellen hoe grondstoffen uit rioolwater en slib worden terug gewonnen. Verbazingwekkend is het om te zien hoe grondstoffen tegenwoordig hergebruikt kunnen worden. Denk daarbij aan toiletpapier (cellulose), fosfaten (mineraal verbinding), polymeren (kunststoffen) en biopolymeren (eiwitten en zetmeel). Van deze biopolymeren wordt Kaumera gemaakt.

Wat is Kaumera?
Kaumera is een nieuwe biobased grondstof die gewonnen wordt uit slibkorrels die zich vormen bij het zuiveringsproces. Het is een grondstof / een duurzaam middel om chemische grondstoffen te vervangen. Een slimme coating rondom zaden, mestkorrels en kiemplantjes. Ook is het een hulpstof in beton en verfproducten. Tevens zal men laten zien hoe medicijnen uit het rioolwater en slib wordt verwijderd. Al met al een zeer interessant onderwerp en boeiend om te zien hoe we het milieu schoner kunnen maken. Op het park, dat is ontstaan op de locatie van de voormalige rioolwaterzuivering, zijn alle 8 gebouwen te bezichtigen. Het geheel is een gemeentelijk monument en sommige bouwwerken hebben een nieuwe functie gekregen en als zodanig alleen al het bezoeken waard. Zo is in het ontmoetingscentrum Het Filter de bijzondere expositie ‘1 eik & 14 kunstenaars’ te bewonderen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven