Kees van Zutphen en de Synagoge in Borculo verbinden zich opnieuw met elkaar


BORCULO – ‘Muziek in het bloed’, over beroemde muzikale families Muziekkenner Kees van Zutphen en de Synagoge in Borculo verbinden zich opnieuw met elkaar. In de loop der jaren heeft hij een reputatie opgebouwd door het enthousiasme waarmee hij zijn publiek met zijn kennis over en liefde voor de klassieke muziek weet mee te voeren in die wereld. Op zes maandagmiddagen, 18 en 25 september 2, 9, 16 en 23 oktober neemt Kees van Zutphen zijn gehoor, onder het thema ‘Muziek in het bloed’, mee in de wereld van beroemde muzikale families. Een kijkje nemen in de wereld van deze families leert niet alleen over hun muzikale erfenis, maar ook over destijds bestaande sociale verhoudingen als man-vrouw, ouders-kinderen en de maatschappelijke positie van componisten in het bijzonder. De cursus wordt gegeven van 13:30 uur tot 15:30 uur in de synagoge, Weverstraat 4 in Borculo.

Familie
De meest aansprekende muzikale familie is ongetwijfeld die van Johann Sebastian Bach. Vader Johann Sebastian heeft weinig introductie nodig. Zijn kinderrijke gezin telde drie muzikaal zeer talentvolle zonen. Wilhelm Friedemann, Carl Philipp Emanuel, die door sommigen zelfs hoger gewaardeerd wordt dan zijn vader, en Johann Christian, die zich vooral toelegde op het schrijven van opera’s, worden gerekend tot de overgangs- componisten, de periode van de barok naar de klassieke periode. Het verhaal over het muzikale genie Wolfgang Amadeus Mozart die op zijn vijfde al korte stukjes componeerde is minstens even bekend. Onder het strenge regime van zijn vader Leopold werden hij en zijn oudere zus Maria Anna (‘Nannerl’) muzikaal gedrild om aan de wereld te worden gepresenteerd als wonderkinderen en daarvoor heel Europa afreisden. Een andere muzikale familie die door Kees van Zutphen wordt belicht is die van Johann Strauss sr., Johann jr. en diens beide broers Josef en Eduard. Felix Mendelssohn Bartholdy en zijn zus Fanny ontbreken natuurlijk niet in deze illustere rij van muzikale families. Evenmin als het echtpaar Robert en Clara Schumann. Voor beginners, gevorderden en fijnproevers!

Cursusprijs: € 70,00 (donateurs € 60,00). Voor losse dagen: € 11,50 (donateurs € 10,00).
Voor inschrijven en meer informatie over deze en alle andere activiteiten, zie activiteiten.synagogeborculo.nl Telefonisch inschrijven: 0545 272754 of 06 23120401.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven