NOORDIJK – Na vele jaren als ambulant hulpverlener, en coach te hebben gewerkt, en dit ook nog steeds met ontzettend veel plezier doet, heeft Manon Kerkdijk ook haar horizon verbreed. “Inmiddels mag ik mijzelf register mediator noemen met een aantal specialisaties”. Zegt Manon. “Omdat Mediation vooral bekend is bij bv. scheiding of arbeid, wil ik graag ook laten zien dat er bij heel veel andere (bijna) conflicten mediation ook een hele mooie manier is om het op te lossen”.
Vuile was
Veel mensen hangen hun ‘vuile was’ niet buiten. Ze lopen vaak lang met een rotsituatie rond, die van grote invloed is in hun dagelijks leven. Met Mediation kun je die rotsituatie die ontstaat door een conflict, heel goed doorbreken. Manon noemt enkele voorbeelden hiervan:
– Situaties binnen families, die vaak niet alleen degenen aangaan die het conflict hebben ,maar ook andere leden van de familie. (naar welke verjaardag kun je wel , als je met de één praat wordt de ander dan boos, Moet je een ‘kant ‘kiezen?)
– Met een instelling ; vader woont in een verpleeghuis maar er is een conflict over bv het leveren van de zorg. Familie en verzorging hebben een patstelling en komen niet verder. Vader kan nergens anders terecht, de zorg mijdt de familie uit angst voor weer een stevige discussie, en de familie voelt zich niet gehoord…
– Of buren die onenigheid met elkaar hebben, maar waar soms wel de hele straat ongewild bij betrokken is geraakt.
– In de sport, misschien vinden de buren van de tennisclub het padel spelletje echt niet zo leuk omdat het geluid hun ontzettend irriteert als ze in de tuin zitten. Hun beklag wordt als onbegrip ervaren door de padel spelers en de club, maar daarmee blijft de onvrede van de situatie wel bestaan. Daardoor blijft eveneens het ervaren van geluidshinder, en ’t beklag komt vaker en harder, en ontstaan er misschien wel heftige discussies tussen padel spelers en de buren. Op deze manier neemt de irritatie alleen maar toe. “En zo zijn er vele voorbeelden te noemen buiten de bekende mediations van scheiding en arbeid”. Aldus Manon. “Mijn kracht ligt in het feit dat ik vrij makkelijk de vervelende angel uit een conflict kan halen. Daardoor ontstaat er weer ruimte en vertrouwen om naar elkaar te luisteren, en samen te onderzoeken welke oplossing(en) bij jullie passen”.
Niets opgelegd
Het mooie van mediation , is volgens Manon dat er wordt niets opgelegd, niemand vertelt wat er moet gebeuren, of is besloten, de oplossing maken partijen zelf. “Doordat men zelf de oplossing voor het conflict bedenkt en afspreekt, past dit ook bij hen, en zijn de afspraken die evt. gemaakt worden ook makkelijk na te komen. Een mediator is neutraal, en onpartijdig, die is er voor alle partijen, en heel belangrijk ; de mediator heeft geen enkel belang in de uitkomst. Is het conflict nog (net) niet uit de hand gelopen maar heb je er geen vertrouwen in? Denk dan eens aan pre-mediation. Dit is een wat mindere officiële vorm van mediation. Hierbij wordt er geen mediation overeenkomst getekend, en is de mediator een gespreksleider om te kijken of jullie er met 1 of 2 gesprekken uit kunnen komen. Het kan ook oriënterend zijn of een mediation traject zinvol is, of juist om te kijken of mediation bij jullie zou passen”.
Oost-Nederland
Onder de naam Puck’s Poeha werkt Manon in Oost-Nederland en Amersfoort, maar ook daarbuiten zijn mediations altijd bespreekbaar. Nieuwsgierig geworden? Vragen? Neem een kijkje op www.poeha.eu of bel met 06-20034501 of mail: [email protected]