Zonnebloem bezoekt Buurtspoor Haaksbergen

GEESTEREN/GELSELAAR – Woensdag 30 augustus was het dan zover voor de Zonnebloemgasten uit de omgeving Geesteren/Gelselaar. Nadat de vrijwilligers en gasten zich hadden verzameld rond het Kerkplein in Geesteren kon het uitje naar het Buurtspoorweg museum in Haaksbergen beginnen.

Vertrek
Nadat iedereen z’n toegewezen plaats in één van de auto’s ingenomen had, werd het tijd voor vertrek, om zo om 14.00 uur in Haaksbergen te zijn, waar ze hartelijk werden ontvangen en na de entree via wachtkamer en perron in de goederenloods, konden genieten van een kop koffie/thee en een lekkere koek. Er werden al snel herinneringen opgehaald, dit naar aanleiding van de foto’s en beelden die er te zien waren.

In stappen 
Na een half uurtje werd aanstalten gemaakt om in te stappen, zodat de trein om 15.00 uur, zoals gepland, kon vertrekken. Omdat iedereen niet even mobiel meer is, neemt het instappen nog wel wat tijd. De traptreden zijn beduidend hoger dan in een hedendaagse trein, maar dat mocht niet hinderen. Gelukkig is één wagon uitgerust met een lift, zodat iedereen, in de gelegenheid is om mee te gaan. Deze wagon heeft dan ook extra ruimte voor rollators en rolstoelen.

Schoolreis
Toen de trein zich eenmaal in beweging zette, voelde het alsof de gasten een dagje op schoolreis gingen, iedereen genoot zichtbaar! Vol bewondering dat alles zo keurig onderhouden was en functioneerde. Sommigen hadden nog nooit een ritje met de stoomtrein gemaakt, laat staan met een normale trein. Bij Boekelo, de vroegere zoutindustrie, is altijd een kleine stop, maar de gasten herinnerden zich nog dat ze daar in de jeugdjaren gingen zwemmen in Bad Boekelo, toen bekend om het zoute golfslagbad. Maar dat alles is al lang niet meer.

Station
Op station Boekelo aangekomen kon men in de goederenloods vele rijtuigen, een oude locomotief, modelspoor et cetera bewonderen. Ook staat hier een oude wagon die tot 2014 nog dienst had gedaan als woning en ook als zodanig was ingericht. Ondertussen kregen de gasten nog een lekker ijsje aangeboden.  Al met al was het voor de gasten bijna teveel om in korte tijd te bekijken, want om 16.00 uur ging de laatste trein terug naar Haaksbergen en die mochten ze niet missen!

Onder de indruk
Eenmaal terug in Haaksbergen waren allen diep onder de indruk van wat hier in het museum rijdt en staat en dat het toch echt jammer zou zijn als dit alles zou verdwijnen. Gelukkig is dat niet aan de orde, dank zij een groot aantal vrijwilligers zowel jong als oud, die zich met hart en ziel inzetten voor het behoud van het gehele emplacement. En wie nog iemand weet die zoiets als vrijwilligerswerk wel leuk zou vinden, mag hem of haar zeker verwijzen naar het Buurtspoormuseum in Haaksbergen.

Foto: A. Hoogstrate

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven